Priče koje su jezivo dobre

Profil i urednica Adriana Piteša donose izvrsnu zbirku priča iz pera Maše Kolanović, docentice i profesorice na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Završivši studij kroatistike i komparativne književnosti, Maša Kolanović vješto usklađuje teorijska znanja i talent, stvarajući priče koje se čitaju u dahu. Iza nje je niz autorskih članaka, studija, ali i nekoliko knjiga fikcije, a danas vam predstavljam najnoviju; zbirku priča Poštovani kukci i druge jezive priče, koja između svojih korica krije ilustracije koje je nacrtala autorica i dvanaest kratkih priča.

Priče su ovo koje se događaju na poznatim mjestima kao što su Dubrovnik ili Zagreb, običnim ljudima koji se nađu u (ne)običnim situacijama. Autorica progovara o posljednjim željama, o međuljudskim odnosima, o načinima na koje doživljavamo razne situacije. Obitelji, djeca, bake, braća… svi se mogu naći u situaciji dostojnoj priče. Iako ponekad tamne, pa čak i jezive, priče zaviruju u dubinu duše, navode na promišljanje i propitivanje, ostavljajući čitatelja s istovremenim blagim osjećajem jeze, ali i svježine. Stavljajući teške situacije poput smrti majke ili teškog života u neobične kontekste, autorica čitatelja navodi na promišljanje i čitanje u dahu, uvodeći ga u svijet koji osim težine, krije i emocije, emocije koje se kriju u svakome od nas. Današnja svakodnevica ispričana iz novog kuta gledanja, čovječnost koja se prožima kroz redove priča, kukci, neobične lutke i mistika, ali i doza ljubavi i sjećanja na djetinjstva u svemu tome čine ovu zbirku priča primamljivom. Sve to u kombinaciji s jasnim i jednostavnim, a opet metaforičnim stilom doista je vrijedno čitateljske pažnje.

Čak i ako ne volite kukce, posegnite za ovom knjigom jer ovako dobro štivo, jezivo i čitko u isto vrijeme, velika je šteta propustiti!