Ulyssesovi “Dani klavira” od 12. – 18. kolovoza na Velikom i Malom Brijunu

U miru i tišini vrta mletačke kamene vile iz 16. stoljeća, danas Etnografskog muzeja na Velikom Brijunu, održati će se ULYSSESOVI DANI KLAVIRA. U četiri uzastopne večeri, na rubu idilične šume kojom lutaju jeleni, za koncertnim će se klavirom izredati niz domaćih i stranih glazbenika u širokom stilskom i žanrovskom rasponu, svjedočeći o primjenjivosti i vitalnosti ovog tradicionalnog glazbala.

 

U ponedjeljak 12. kolovoza program će otvoriti naš proslavljeni pijanist i skladatelj Matej Meštrović sa svojim gostima Matthew Mayerom (USA) i Antonijom Pacek (Austrija) koncertom pod nazivom  NEW AGE FOR EVERY AGE.Pijanist i skladatelj Matej Meštrović, već godinama aktivan na našoj sceni, u posljednje je vrijeme ostvario niz izuzetnih internacionalnih uspjeha. Nakon osvojenih brojnih nagrada, postao je ekskluzivni izvođač moćne američke diskografske kuće Parma Recordings, a uz nastupe širom svijeta, prošle je godine vlastitu skladbu Dunavska rapsodija uz pratnju simfonijskog orkestra praizveo u prestižnoj koncertnoj dvorani Carnegie Hall u New Yorku.

 

U ulozi domaćina programa New Age For Every Age pozvao je u goste dvoje uspješnih kolega, odlučivši se za pitki i dopadljiv izričaj kakvom je i sâm oduvijek bio sklon. Neki to nazivaju new age, neki neoklasika, ali za njega i autore-izvođače koje je odabrao, Antoniju Pacek, Osječanku s bečkom adresom, i Matthewa Mayera iz Omahe, to je prvenstveno glazba puna emocija. Ovu intimnu i profinjenu ambijentalnost, blisku skladanju za film, nezahvalno je kategorizirati i silom svoditi na hladnu žanrovsku terminologiju.

 

Idućeg dana, 13. kolovoza, nastupiti će SILENCE, ljubljanski autorsko-izvođački duo koji je aktivan već dvadesetak godina. Primož Hladnik i Boris Benko imaju iza sebe niz uspjelih albuma, koncertnih nastupa u raznim formacijama te međunarodnih filmskih i kazališnih projekata. Surađivali su i s kazalištem Ulysses, skladajući glazbu za spektakularne predstave Tesla Electric Company i Kaligula, u režiji neprežaljenog Tomaža Pandura. Prepoznatljivost njihovog zvuka čine dosljedno dominantna uloga klavira i specifičnost vokalnog stila.

 

U srijedu 14. kolovoza nastupit će mladi i daroviti pijanist Karlo Hubak s izborom Beethovenovih sonata. Mladi pijanist Karlo Hubak je proteklih godina, dovršavajući istodobno postdiplomski studij dirigiranja na Ruskom državnom konzervatoriju Rimski-Korsakov u Sankt Peterburgu, održao vrlo uspješnu i od kritike pohvaljenu seriju koncerata Beethovenovih sonata u zagrebačkom Glazbenom zavodu. Ovaj osebujni i temperamentni glazbenik se zapravo vraća na Brijune jer je svoju profesionalnu karijeru svojedobno upravo tu i započeo, kao klavirist i dirigent scenskog ansambla u predstavi Cabaret Brecht: Zadrživi uspon Artura Uija.

 

Četvrtim koncertom ovog svojevrsnog mini-festivala, u četvrtak 15. kolovoza, predstaviti će nam se renomirana pijanistica s Malte – Charlene Farrugia, s djelima Liszta, Brahmsa, Chopina i Saint Saensa. Charlene Farrugia je svojedobno glasila za klavirski enfant terrible, jer je debitirala već s 13 godina, nastupom uz National Orchestra of Malta. Otkrićem njenog talenta, uslijedile su turneje širom svijeta. Nastavak karijere joj je obilježen pobjedama na nizu međunarodnih smotri i natjecanja, a izvodeći zahtjevan klavirski repertoar imala je priliku surađivati s mnogim prominentnim orkestrima i dirigentima. Snimila je i album (Charles Camilleri Piano Concerto no. 1) za NAXOS, jednog od vodećih izdavača klasične glazbe.

 

Cijelu će manifestaciju zatvoriti i zaokružiti upravo onaj čijim je nastupom i započela. Ekskluzivnim i spektakularnim koncertom CLASSICS FOR NEW GENERATION, u nedjelju 18. kolovoza na tvrđavi Minor na Malom Brijunu, Matej Meštrović će predstaviti svoje nove autorske radove Danube Rhapsody i New England Rhapsody s nedavno objavljenog albuma u izdanju moćne američke diskografske kuće Parma Recordings. Nastupiti će uz pratnju Južnočeške filharmonije pod ravnanjem dirigenta Mirana Vaupotića.

 

 

Brod iz Fažane za Veliki Brijun polazi u 20:00 sati.

 

 

Izvor: Kazalište Ulysses www.ulysses.hr