Ma, da ne bi bilo da ne pročitate ovaj roman!

Ratko Bjelčić dobro je poznato ime na našoj književnoj sceni, a njegovi romani za mlade rado su čitani i u regiji. Dobitnik je nagrade Mato Lovrak za roman Moji grafiti (s Robertom Mlinarcem i Vladimirom Bakarićem), a s Anom Đokić priredio je antologiju hrvatske proze za mlade Glavni junak – tinejdžer.  Nakon što sam vam predstavila dvije njegove zbirke poezije (128 crtalica i Outsorcing anđeo), danas vam predstavljam njegov roman za mlade Ma da ne bi, izdan u vlastitoj nakladi pod uredničkom paskom Vladimira Bakarića.

Ma da ne bi roman je u kojem upoznajemo dječaka Ratka koji razmišlja kako osvojiti izabranicu srca svoga i uz to se nosi s pubertetom i školskim zavrzlamama. Prijavljuje se glumiti u školskoj predstavi, a glavni suparnik mu je Nenad, dječak koji već ima iskustva u glumi, a glumačka partnerica mu je upravo izabranica Ratkova srca. Autor Ratko Bjelčić vješto pripovijeda svakodnevnicu, pripreme, treme i zavrzlame, upoznajemo likove i njihove karaktere i načine na koje se nose s raznim zadaćama. Odnosi u školskim klupama, pripreme i organizacija predstave, prijateljstvo i prve ljubavi; sve je to našlo mjesto u rečenicama ovog romana koji od korica do korica drži pažnju mladih čitatelja. Dječaci i djevojčice upoznaju se međusobno i snalaze sa svim zavrzlamama koje im život i suradnja nose, a Ratko Bjelčić izvrsno opisuje emocije i promišljanja tih osjetljivih godina. Ovaj roman odlično je štivo koje se čita u dahu i osim mladima, bit će zanimljivo i nešto zrelijoj publici, posebno roditeljima koji će rado zaviriti u način kako njihovi mladi razmišljaju.

Ratko Bjelčić još je jednom potvrdio zašto je među omiljenim piscima za mlade, stvorivši likove u kojima se lako prepoznati i s kojima se lako saživjeti.