Francuska dramedija ‘Alice i gradonačelnik’ u četvrtak otvara 17. ZFF!

Novo izdanje najveće zagrebačke filmske avanture održavat će se tijekom rekordnih 11 dana, od četvrtka do nedjelje, 7. do 17. studenog u kinu Tuškanac, Dvorani KIC, Muzeju suvremene umjetnosti, Narodnom sveučilištu Dubrava, Kulturnom centru Travno, Hrvatskom glazbenom zavodu, F22 – Novoj akademijskoj sceni i HUB385.

 

Okosnicu festivala, kao i dosad, čini glavni natjecateljski program dugometražnog i kratkometražnog filma, koji daje pregled najbolje recentne produkcije debitantskih i drugih filmova iz cijeloga svijeta te natjecateljski program domaćeg kratkog metra Kockice, platforme kroz koju su sa svojim kratkometražnim radovima prošetala sva najvažnija novija imena domaćeg filma.

 

Ovogodišnji ZFF uokviruju dvije političke filmske priče. Na otvorenju u Laubi gledamo šarmantnu francusku dramediju Alice i gradonačelnik Nicolasa Parisera o nekoć ambicioznom gradonačelniku Lyona „koji se osjeća poput skupocjenog i moćnog automobila bez goriva“ i njegovom odnosu s mladom filozofkinjom koja ima zadatak naoružati ga novim, progresivnim idejama. Film će zagrebačkoj publici predstaviti gost 17. ZFF-a glumac Pascal Rénéric.

 

Festival zatvara politička satira Bosonogi car u režiji Jessice Woodworth i Petera Brosensa, koji se kao dvanaesti naslov prikazuje u glavnom programu izvan konkurencije. Nastavak komedije Kralj Belgijanaca (ZFF 2016.) s Geraldine Chaplin nosi hrvatski koprodukcijski potpis (Propeler Film) te je u potpunosti snimljen u Hrvatskoj. Film će na zatvaranju predstaviti koredateljica Jessica Woodworth, glumac Titus De Voogdt i predstavnici hrvatske filmske ekipe.

 

Festival će i ove godine ugostiti brojne filmaš/ice. Na sam početak ovogodišnje festivalske priče, u petak i subotu u Zagreb stižu Ena Sendijarević i Ivana Mladenović, autorice izrazito zanimljivih redateljskih potpisa čije filmove gledamo u glavnom natjecateljskom programu. Negdje lijepo Ene Sendijarević, nizozemsko-bosanskohercegovački film ceste o iskustvu povratka mlade emigrantice u rodnu BiH već je osvojio Srce Sarajeva, a s Posebnom nagradom žirija u programu Cineasti del presente Festivala u Locarnu na ZFF stiže rumunjsko-srpski film Ivana Grozna Ivane Mladenović, britka autobiografska komedija o ženi na rubu živčanog sloma i svakodnevnim neurozama unutar male zajednice.

 

Norveški redatelj Dag Johan Haugerud koji u ponedjeljak će na ZFF-u predstaviti film Pazi na djecu, također iz natjecateljskog programa. Premijerno prikazana na Danima autora u Veneciji, ova norveška sociodrama ulazi u samo srce ideje tolerancije i njezinog rasapa u srazu nepomirljivih svjetonazora.  Belgijski kandidat za Oscara Naše majke Cesara Diaza bavi se posljedicama građanskog rata u Gvatemali i već je osvojio nagradu za najboljeg debitanta na Tjednu kritike u Cannesu, a u Zagreb film dolazi predstaviti glavni glumac Armando Espitia.

 

Uz glavni program dugometražnog i kratkometražnog filma ZFF ima dva dodatna natjecateljska programa. U programu Ponovno s nama prikazaju se filmovi autora čiji rad kontinuirano pratimo kroz festivalski program ili kino distribuciju, a ove godine čine ga novi filmovi Taike Waititija, Jojo Rabbit, Grímura Hákonarsona, Mlijeko, Roya Anderssona, O beskraju, Gabriela Mascara Božanska ljubav te Pabla Larraina, Ema.

 

U natjecateljskom programu PLUS filmove biraju i nagrađuju zagrebački srednjoškolci, a među njima su i filmovi Nek bude svjetlost Marka Škopa i Dnevnik Diane Budisavljević Dane Budisavljević (članica žirija u natjecateljskom programu dugometražnog filma uz redatelj/ice Elmira Jukića i Ágnes Kocsis), a koji  će i osobno publici predstaviti svoje filmove.

 

Uz stalne i popularne programe Velikih 5, Dani LUX filma, Moj prvi film i Bibijada, ove godine predstavit će se i dva nova. Pod selektorskom palicom kritičarke Diane Nenadić, a povodom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a, donosimo program Fragmenti egzila koji će na malom uzorku pokazati kako su na različite aspekte tog neiskorjenjivog fenomena reagirali neki od glasovitih europskih filmaša, dok su program Dva Berlina – Filmom preko zida, povodom 30. obljetnice pada berlinskog zida pripremili Restart i Dokukino KIC u suradnji s Goethe-Institutom Kroatien i ZFF-om.

 

Tijekom osam dana programa Industrija, ZFF-ove platforme za edukaciju i umrežavanje profesionalaca, ali i sve zainteresirane publike, i ove godine održat će se  niz predavanja, panela i radionica te pitching forum čak 7 studentskih projekata iz regije. U Zagreb tako dolaze vrhunski stručnjaci iz područja dizajna i narativnog razvoja videoigara, ali i najzanimljivijeg segmenta u produkciji TV serija – televizijskog pripovijedanja.

 

Nakon što je lani obišao 16 rekordnih gradova, program ZFF putuje nastavlja se i ove godine. Rekordnih 11 dana trajanja programa svakako zaslužuje i sukladno proširenje publike koja u njemu može uživati. I zato ove godine Zagreb Film Festival posjećuje čak 21 kino u 20 gradova. Paralelno sa zagrebačkom publikom, dva dugometražna filma iz Glavnog programa i jedan naslov iz programa Ponovno s nama, gledat će se diljem Hrvatske. Na popisu su Bjelovar, Bol, Dubrovnik, Hvar, Imotski, Ivanec, Koprivnica, Omiš, Podgora, Prelog, Rijeka, Rovinj, Samobor, Slatina, Split, Šibenik, Varaždin, Velika Gorica, Zadar, Zagreb, Sv. Ivan Zelina i SOS dječja sela Lekenik i Ladimirevci. Na svom putu ZFF nudi i zabavu za naše najmlađe, ali i program domaćeg kratkometražnog filma Kockice za sve one koje zanima svježa hrvatska produkcija.

 

 

Izvor: Zagreb Film Festival