Zaplovite s romanom i osjetite snagu ljudskosti

Vjekoslava Huljić već je u mladosti dobila nagradu Zlatno pero, koju će i te kako dokazati u godinama koje su dolazile. Osim što je poznata kao tekstopisac (pa je tako suautorica mjuzikla Pacijenti i brojnih hitova), Vjekoslava Huljić autorica je romana za djecu i mlade, naveliko poznatim i prepoznatim među čitateljskom publikom, a piše i bajke, pjesme i prozu za odrasle.

No, ovaj put vam predstavljam najnoviji ostvaraj autorice Huljić namijenjen mladima. Mozaik knjiga  i urednik Zoran Maljković na vaše police donose roman Moj Titanic ne tone. Možda je čak nezahvalno nazvati ga samo romanom za mlade jer su u njemu ponovno likovi svih generacija i sve ga generacije mogu, vjerujem s užitkom, pročitati. Naime, Huljić u romanu dotiče dvije vrlo aktualne teme: iseljavanje stanovništva (u romanu obitelj odlazi u Irsku) i tema imigranata; obje su teme postale svakodnevne u slici našeg društva. U romanu upoznajemo Laru i Lejlu čiji se putevi sreću i koje na svojim mladim ramenima nose breme današnjice. Autorica progovara o razumijevanju, suosjećanju, promjenama i problemima, ali i prijateljstvu, obitelji i ljubavi. Ostavlja u naslijeđe rečenice i likove koji se pamte, situacije u kojima bi se svatko od nas mogao pronaći. Ponešto krimi – elemenata, suptilnih ljubavnih zapleta, ali temelji priče građeni na temeljnim vrijednostima – suosjećanju, obiteljskoj povezanosti i ljudskosti doista stvaraju roman koji se pamti. Iako se prva bavi ovom temom, zasigurno je postavila čvrst temelj kako pisati o osjetljivim temama i osjetljivim godinama, bilo da se radi o mladosti ili nešto zrelijoj dobi.

Jednostavan, ali iskren i snažan stil obogađen dalmatinskim dijalektom i ugođajem uz živopisne likove čine roman prepoznatljivim. No, ono što Vjekoslavu Huljić čini prepoznatljivom na književnoj sceni jest otvaranje teških tema na topao način, poistovjećivanje s mladima, razbijanje predrasuda te suptilan i otvoren pristup njihovim problemima. Upravo je zbog toga sigurno da će njezin književni brod ploviti još dugo i neće potonuti jer će i mladi i oni zreliji rado posezati za njezinim romanima.