47. ZILIK svečano zatvoren otvorenjem završne izložbe!

ZILIK napokon diše punim plućima! Nakon uspješne realizacije prošlogodišnjeg ZILIK-a na kojem su akademski umjetnici realizacijom maštovitih likovnih radionica oplemenili živote djece bez adekvatne roditeljske skrbi, s istom namjerom i još kreativnijim i bogatijim programom nastavili smo i ove godine u kojoj smo po prvi put izabrali nove sudionike Velikog ZILIK-a putem natječaja za sudjelovanje.

 

Tako da su uz naše dugogodišnje sudionike Velikog ZILIK-a (Zoran Durbić, Katarina Parađ-Vojković, Nedeljko Tintor, Milivoj Svoboda, Željko Zima, Ivana Maradin, Biserka Lovnički, Ljubica Leš, Miroslav Krnić, Željko Lolić) na 47. ZILIK-u sudjelovali umjetnici: Zdravko Milić, Vesna Opavsky, Andrea Cihlar, Mišo Joskić, Brut Carniollus, Iva Sabolić, Hana Hanak, Jasmina Jakopanec, Lea Čeč, Darija Stipanić, Snježana Pokos-Vujec i Danijela Pičuljan. Nakon dugo vremena Veliki ZILIK ponovno je poprimio međunarodni karakter sudjelovanjem umjetnika iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Srbije i Slovenije.

 

Svi odabrani umjetnici zadovoljili su osnovne kriterije kvalitetnog umjetničkog djelovanja i izraženog afiniteta za rad i boravak u zajedničkom prostoru s djecom, mnogi imaju bogato pedagoško iskustvo, a pojedini prijavljeni autori otišli su i korak dalje te realizirali dodatne likovne radionice za vrijeme trajanja ZILIK-a. Tako su tijekom pet dana radionicu keramike vodile samostalne umjetnice keramičarke Snježana Pokos-Vujec i Danijela Pičuljan iz Varaždina. Kako bi predstavile i približile keramiku kao jednu od grana umjetnosti u kojoj djeluju i stvaraju umjetnice su osmislile radionicu na kojoj su zajedno s djecom izradile keramičku skulpturu u koju su ukomponirani radovi djece u obliku mobila.

 

Osnova skulpture čini stanište, dom, gnijezdo odnosno utočište koje su umjetnice pripremile i oblikovale, a djeca su oblikovala raznolike male keramičke ptičice u obliku i svojstvu kakvom ona sebe vide i doživljavaju. Instalacija “Ptice i ptičice” bila je izložena na završnoj izložbi ZILIK-a zajedno s ostalim radovima koji su nastali na Malom i Velikom ZILIK-u.

 

Keramičarska radionica / Fotografija: Perceive art, Karlovac 2020.

 

Po prvi put smo imali i oslikavanje zida u poludnevnom boravku za učenje Centra za pružanje usluga u zajednici Vladimir Nazor koje je izveo Mišo Joskić, diplomirani grafički dizajner iz Crne Gore koji se bavi oslikavanjem murala u eksterijeru i interijeru, te ilustracijom, stripom i slikarstvom. Magistra slikarstva i kiparstva Andrea Cihlar iz Zagreba slika i izrađuje skulpture u zlatarskim tehnikama u kombinaciji s ready-madeom te je svoj rad približila djeci kroz radionicu “Uvod u ready made – asocijacije” koju je vodila zajedno s kolegicom Jasminom Jakopanec. Jasmina Jakopanec je također održala radionicu “Eksperimentalno slikarstvo” te radila individualno s djevojčicom Amelie koja je izrazila želju da uči direktno od likovnih umjetnika.

 

Zasebne radionice održali su i Hana Hanak (portreti) i Zdravko Milić koji je kontinuirano stvarao u prostoru gdje su se održavale radionice Malog ZILIK-a pa su djeca na licu mjesta mogla vidjeti kako umjetnici slikaju. Ove godine sudjelovao je i poznati vizualni umjetnik i fotograf Brut Carniollus iz Slovenije koji je svojim oštrim okom bilježio radost i atmosferu kreativnog duha i bogatog stvaralaštva ZILIK-a.

 

47.ZILIK simbolično smo otvorili na rođendan jednog od ZILIK-ovih osnivača Petra Grgeca 27. siječnja 2020. i to samostalnom izložbom akademskog slikara Damira Facana-Grdiše pod nazivom “Konfrontacija prostora” koji se predstavio s ukupno deset radova u tehnici akvarela u Gradskom kazalištu Zorin dom.

 

Mali ZILIK / Fotografija: Perceive art, Karlovac 2020.

 

Mali ZILIK otvorili smo u ponedjeljak 27. siječnja radionicom magistre grafike Ivane Bajcer pod nazivom “Špiljska monotipija” na kojoj su se djeca upoznala s grafičkom tehnikom plošnog tiska – monotipijom, kao i s poviješću paleolitika. U utorak 28. siječnja magistra likovne pedagogije Dora Bakek održala je radionicu pod nazivom “Spoji-odvoji:čudnovate životinje” na kojoj su djeca naučila kako oblikovati teksture pojedinih životinja koje su potom spojila u čudnovatu životinju.

 

U srijedu 29. siječnja magistra grafike Karla Čurčinski pripremila je dvije različite radionice. Na jutarnjoj radionici “Moj svemir” djeca su osmislila i oslikala akrilnim bojama vlastite svemire na platnene torbe, a na poslijepodnevnoj radionici pod nazivom “Novi dinosaurusi” zamislili su i oblikovali u tehnici kolaža kako bi dinosaurusi izgledali da i danas koračaju zemljom. U četvrtak 30. siječnja magistra grafike Ivana Mrčela održala je radionicu “LJUDOTINE”, ljudsko-životinjske figure na kojoj su djeca u kombiniranoj tehnici osmislila vlastite “ljudotine”. Mali ZILIK zatvorili smo radionicom magistre likovne pedagogije Dajane Radoš koja je za petak 31. siječnja osmislila radionicu “Snježna noć Malog ZILIK-a” na kojoj su polaznici izradili razglednice u grafičkoj tehnici monotipije. ZILIK je svečano zatvoren otvorenjem završne izložbe u petak 31. siječnja na kojoj su posjetitelji mogli razgledati radove nastale na Velikom i Malom ZILIK-u kao i fotografirati se ispred dovršenog murala Miše Joskića u dnevnom boravku Centra za pružanje usluga u zajednici Vladimir Nazor. Izložbu je uveličala i nova pjesma “Moj dom” koju su izveli štićenici Centra, a napisao ju je Srđan Martinović socijalni radnik i voditelj vrlo vesele glazbene grupe Centra za pružanje usluga u zajednici Vladimir Nazor. Na otvorenju su govorili gradonačelnik Karlovca Damir Mandić, ravnateljica Centra za pružanje usluga u zajednici Vladimir Nazor Nataša Horvat i izbornica ZILIK-a i predsjednica Umjetničkog savjeta Sonja Švec Španjol.

 

Završna izložba, umjetnik Zdravko Milić i izbornica Sonja Švec Španjol / Fotografija: Perceive art, Karlovac 2020.

 

Iako je Zimska likovna kolonija službeno završila u petak 31. siječnja 2020. godine, tijekom godine ZILIK će organizirati pet samostalnih izložbi likovnih akademskih umjetnica Ivane Bajcer, Dore Bakek, Karle Čurčinski, Ivane Mrčele i Dajane Radoš koje su ove godine održale likovne radionice za djecu na Malom ZILIK-u. Sve detalje o izložbama i terminima otvorenja izložbi možete pratiti na Facebook stranici ZILIK-a:

https://www.facebook.com/ZILIK.Zimska.likovna.kolonija/

 

 

Izvor: Perceive Art