Potres u Zagrebu – koliku je štetu učinio kulturnom sektoru

Nakon što se kulturni sektor suočio s nizom  otkazivanja svojih događanja , još jedan šok ga je zadesio jučer u 6:23 sati u Zagrebu. Naime,  zbog jačine potresa uništene su brojne kultune ustanove , ali i umjetnine naših umjetnika. Tako da vrlo upitno kada ćemo dobiti priliku opet uživati u kulturi.  Tom priliko oglasilo se i Ministartvo kulture, a njihovo priopćenje donosimo Vam u cijelosti:

 

“Niz potresa uzdrmao je Zagreb i sjeverozapadni dio Hrvatske u nedjelju ujutro. Ovakav niz izrazito jakih podrhtavanja doveo je do niza oštećenja na kulturno-povijesnoj graditeljskoj baštini kako na pojedinačno zaštićenim kulturnim dobrima tako i na zgradama unutar zaštićene cjeline Grada Zagreba.

 

Prema prvim informacijama s terena u potresu koji je jutros zatresao Zagreb oštećen je južni toranj zagrebačke katedrale koji je u obnovi, a u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Remetama urušio se dio stropa svetišta. Teško je oštećena i Bazilika Srca Isusova u Palmotićevoj gdje se urušio strop, a u podrhtavanju tla oštećena je i crkva u Čučerju župe Pohoda Blažene Djevice Marije, ali i Župa Svih Svetih u Sesvetama.

 

Ministarstvo kulture će u suradnji sa stručnjacima Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode Grada Zagreba, ali i stručnjacima iz svih drugih konzervatorskih odjela unutar Ministarstva kulture koordinirati pregled stanja i stupanj oštećenja kako na području Grada Zagreba tako i na području ostalih županija koje su pretrpjele oštećenja uzrokovana ovim nizom potresa. Procjena će se vršiti temeljem preporuka i smjernica koje će se uskladiti i s uputama Nacionalnog stožera civilne zaštite RH i preventivnim mjerama djelovanja protiv COVID-19 virusa, a sve u cilju zaštite života i zdravlja ljudi.”

 

 

Evo kako danas izgledaju neke od ustanova. Gradsko dramsko kazalište Gavella  je zbog prekida radova u posljednje tri godine  imala problema sa statikom.

 

Fotografija: www.facebook.com/drazen.ferencina. /Zagreb, ožujak 2020.

 

 

Iako je ove godine proslavio jubilarnih 140 rođendan , MUO će ovu godinu pamtiti i po nizu oštećenja.

 

 

 

Hrvatski glazbeni zavod je nedavno predstavljen u novome ruhu , no čini se da ga čeka nova obnova.

 

 

Štetu se zatekli i brojni umjetnici u svojim ateljeima, a među njima je i Josip Konta koji ima  art studio  u Dalmatinskoj ulici.

 

 

Kolika će biti ukupna šteta , te koliko je toga još oštećeno , vrijeme će pokazati. Ukoliko ste i vi suočili sa sličnim prizorima , svoje fotografije nam možete poslati na email adresu  zorana.vukic@cro-kultura.com.