Umjetnici neće zaboraviti HGZ

Hrvatski glazbeni zavod je najstarija glazbena ustanova u Hrvatskoj koja djeluje gotovo dva stoljeća. Nalazi se u samom središtu Zagreba u Gundulićevoj ulici , te je poput i drugih kulturnih ustanova pretrpio oštećenja u potresu.

 

Iako je HGZ osnovan kao društvo ljubitelja glazbe i po ustroju to je i danas, prvi članovi upisani su u siječnju 1827. Od kakvoga je značaja ta institucija govori i podatak da je prekrasnu zgradu koja se nalazi u zagrebačkoj Gundulićevoj ulici otvorio  Franjo Josip prvi.

 

Fotografija: Zorana Vukić©www.cro-kultura.com, Zagreb 2020.

 

Zgrada je preživjela dva potresa onaj 1880.godine  i onaj koji se dogodio 22.ožujka.Iako je zgrada bila obnovljena prije prošlomjesečnog potresa , podnjela je značajna oštećenja.

 

„Šok je bio uistinu velik  kada smo vidjeli kakva je šteta nastala uzrokovana potresom u Zagrebu. Izgledalo je baš kako jedna horor priča. Neslužbeni uviđaj statičara  utvrdio je da je zgrada stabilna , osim krova koji se urušio , te smo morali ukloniti dva dimnjaka.

Sad čekamo službeni uviđaj statičara koji će nam reći kakva je stvarna situacija“ ističe Maria Mesarić , asistentica predsjednice HGZ-a.

 

 

Od svojih početak Hrvatski glazbeni zavod imao je svoje pokrovitelje, ali iako nosi u nazivu Hrvatski , nikada nije postao državni , te se  nedavno zahvaljujući donacijama građana obnovio , a kako će platiti novonastalu štetu ne znaju , te su pokrenuli kampanju prikupljanja novca.

 

„Prvi korak je pokretanje crowdfunding kampanje , te pozivamo sve ljude da na našoj web stranici ukoliko misle da je prigodno da doniraju koliko mogu , na www.hgz.hr/donacije , a svakako se nadamo da ćemo dobiti potporu Grada i Ministarstva kulture“ dodala je Maria Mesarić , asistentica predsjednice HGZ-a“

 

 

Iako su zbog trenutne situacije zakinuti sa održavanjem koncerata , nadaju se da će se to uskoro promijenit po uzoru na druge institucije. Ipak mnogi umjetnici daju svoju podršku HGZ, među kojima je skladatelj i pijanist Matej Meštović.

 

„Bio sam tamo, u maminom trbuhu. Bio sam na toj pozornici i prije nego što sam se rodio, a prvi puta sam na njoj nastupio kada sam imao samo šest godina. Prizori ranjenog HGZ-a snažno su me potresli jer to je prostor u kojem sam odrastao, pozornica na kojoj sa odsvirao nebrojeno koncerata.“ – kaže skladatelj i pijanist Matej Meštović.

 

Svoju duboku povezanost s prostorom i tugu koju su izazvale fotografije Zvonimira Ferine snimljene nakon razornog potresa, Matej Meštrović je pretočio u klavirsku kompoziciju „HGZ Potresno“ i kreirao dojmljivi video.

 

 

 

Pomoć Hrvatskom glazbenom zavodu sada je potrebnija no ikad. Materijalna šteta na zgradi je golema, a mora se hitno sanirati jer predstavlja ugrozu  za zgradu HGZ-a, ali i za okolne zgrade te ljude na ulici.