Uđite u Grad zvijeri

Andrea Tomić mlado je ime hrvatske književne scene i sa svoje 23 godine iza sebe ima već četiri romana i, nadajmo se, sve više čitatelja. U izdanju Matice hrvatske u Đakovu i pod uredničkom paskom Livije Reškovac imamo priliku čitati njezin roman Grad zvijeri.

Grad zvijeri već je pomalo i naslovom u intertekstualnoj vezi s bajkom Ljepotica i zvijer, no njegova radnja držat će vas prikovanima za stranice od prve do posljednje. Upoznajemo Nicka i Annabelle, dvije bande i jedan grad u kojem će se ispreplesti životi, sudbine i događaji koji će ih mijenjati. Andrea Tomić jednostavnim stilom koji je u službi složene karakterizacije likova suvereno vlada radnjom, situacijama i sukobima kako bi čitateljska publika uživala u likovima živima i punokrvnima, koji tjeraju na razmišljanje i propitkivanje. Suvremeno društvo, igre moći i tajanstvene igre bandi, (ne)ljubavna priča i zamršeni odnosi pletu priču koja na suvremen način interpretira pojmove ljepotice i zvijeri i propituje granice zvjerstva. Postupci su uvjetovani osobnostima, osobnosti događajima, a sve ih pratiti (iako su povremeno mučni) doista predstavlja čitateljski užitak. Likovi su izvrsno okrarakterizirani, a prostori u kojima se kreću još ih više dočaravaju. Autorica vrlo vješto stvara atmosferu koja je na razini od prve do posljednje rečenice, a čak i sam kraj priče doista je intrigantan. Kako biste saznali o čemu se točno radi – roman u ruke!

Andrea Tomić piše zrelo, intrigantno i o temi koja klasik interpretira suvremeno, pritom ga nipošto ne trivijalizirajući, nego mu podarivši novo lice. Kako joj je to pošlo za rukom, saznat ćete uđete li u grad zvijeri.