Prijateljstvo koje mnogočemu uči

Branka Primorac književnica je čije je ime dobro poznato čitateljskoj publici, bilo da je u ulozi novinarke, bilo književnice. U svojoj plodnoj karijeri pisala je Primorac (i još uvijek piše) za djecu i odrasle, a njezine police krase kako brojna djela, tako i nagrade, od kojih valja istaknuti dvije nagrade Mato Lovrak. Branka Primorac također je i uvrštena na popis lektire, a njezin roman Maturalac već godinama je jedan od najčitanijih naslova među mlađom čitateljskom publikom. Za najmlađe je autorica prošle godine napisala slikovnicu Kako je spašen mali Mate, a ovom slikovnicom nastavlja oduševljavati djecu i roditelje.

Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade te urednice Snježana Babić Višnjić donose novu slikovnicu Branke Primorac jednostavno naslovljenu Veliko prijateljstvo. Davor Schunk obogatio je slikovnicu ilustracijama načinjenim od svega nekoliko boja, tvoreći tako izvrstan sklad riječi i slike, oživjevši likove na oku ugodan način. Autorica je stvorila priču o neobičnima bratu i sestri – miševima, koji ugodan i sretan dom nađu kod slikarice. Personifikacija kao stilsko sredstvo u ovoj slikovnici ostvaruje svoj puni potencijal, jer iako su miševi, Karolina i Karlo likovi su od kojih (i veliki i mali) ljudi mogu puno naučiti. O neobičnim događajima koji mijenjaju živote, o tome kako stvari nisu uvijek kakvima se čine, o međusobnom učenju i kompromisima, o životnim iznenađenjima – o svemu tome Branka Primorac piše jednostavno i čitko, a stilski bogato, zadržavajući pritom slikovitost i prohodnost teksta na najvišoj razini, oblikujući ga tako da bude razumljiv i jasan, pritom zamisliv i poticajan za zamišljanje i razmišljanje. Neobično prijateljstvo i neobična družina pokazat će da ništa nije nemoguće ako otvorimo srce, razmišljamo izvan okvira i pružimo priliku, a autorica je pronašla način kako da nesvakidašnje prikaže temeljne vrijednosti koje trebaju postati svakidašnjima – prijateljstvo, uvažavanje i otvorenost.

Veliko prijateljstvo je slikovnica koja među svojim koricama krije priču kakva se ne zaboravlja, a vjerujem da će biti omiljena kako djeci, tako i roditeljima. Neobična, topla i poučna, naći će svoje mjesto na brojnim policama!