Poziv brezi koji se ne propušta

Lada Franić Glamuzina diplomirala je kroatistiku i predaje hrvatski jezik u osnovnoj školi, a svoju je ljubav prema pisanoj riječi i talent za pisanje još jednom ujedinila s metodičkim i didaktičkim principima, stvorivši tako slikovnicu koja je osim za uživanje u čitanju pogodna i za učenje te promišljanje. Nakon slikovnice Vila Latica, autorica je napisala Poziv brezi iz daleka svijeta koju u čitateljske ruke donose V.B.Z. i urednica Marija Bošnjak.

Poziv brezi iz daleka svijeta stihovana je basna obogaćena predivnim ilustracijama koje je načinila Elena Kučanin, a stihovi su fontom prilagođeni djeci koja imaju disleksiju. Osim grafičkog uređenja, ova je slikovnica posebna i po svome intertekstualnom i interdisciplinarnom sadržaju. Započinje pjesmom Dobriše Cesarića Breze na ulici koja je izvrstan uvod u temu. Suvremena tema iseljavanja i uloge pojedinca u zavičaju predstavljena je na djeci razumljiv i prikladan način, uz personifikaciju, obraćanja, dijaloge, ali i objašnjenja (potencijalno) nepoznatih riječi. Breza pripovijeda svoju ulogu u životima ljudi pritom poštivajući mišljenje suprotno od njezinoga, ukazujući tako i na uljudnu komunikaciju. Slikovnica je popraćena metodičkim pitanjima kako bi ju se lako implementiralo u nastavu te kako bi čitatelji lakše promišljali. Osim toga, objašnjena je i breza kao takva pa se može slikovnicu koristiti i u drugim predmetima, ne samo u nastavi hrvatskoga jezika.

Lada Franić Glamuzina ovom je slikovnicom pokazala koliko je riječ moćno didaktičko i metodičko sredstvo, kako jedna suvremena tema može biti slikovito prikazana i koliko je pedagoških mogućnosti otvoreno kad postoji maštovitost. Upravo zato, bilo da ste pedagog ili roditelj (a možda i oboje), nećete pogriješiti nađe li se Poziv brezi iz daleka svijeta na vašoj polici!