Plavi leptir, osebujan roman

Nakon pet zbirki pjesama, slikovnice, lirske proze i znanstvene monografije, Nada Topić napisala je i roman kojim je upotpunila svoj raznolik stvaralački opus. V.B.Z. i urednica Sandra Ukalović donose najnoviji ostvaraj autoričina pera, roman neobična naslova Morpho amathonte, što je zapravo rijetka vrsta plavoga leptira, a taj leptir i u romanu se pojavljuje kao snažan motiv.

Morpho amathonte roman je podijeljen na šest cjelina, od kojih svaka obuhvaća po pet poglavlja u kojima priču pratimo iz izravne, nesputane i iskrene perspektive likova. Ljudi su to s neobičnim pričama i vještinama u čijim se životima i zbivanjima ogledava društvo, prikazano živopisno, a na trenutke gotovo dokumentaristički iskreno. Autorica se naoko jednostavnim stilom (koji u sebi, iako je riječ o proznome tekstu, i te kako sadrži lirske elemente – snažnu metaforiku i bujne, slikovite momente, mahom scenične i poetske) služi kako bi tekst bio bogat kako formom, tako i sadržajem. Roman je bogat intertekstualnošću (rečenice su često protkane stihovima), jezičnim igrama, ali i epistolarnim oblicima, koji dodaju na intimnosti i neposrednosti. Isprepliću se u njemu emocije, ali i motivi prirode, a plavi leptir kao naslovni motiv mogao bi se gotovo usporediti sa samim tekstom: profinjen i nježan, istovremeno predivno snažan u svojoj osebujnosti, baš poput teksta i likova kojima je u rečenicama udahnut život. Promišljanja o prirodi, o ljubavi, o životu, emocijama, pravu na govor i slušanje pronašla su svoje mjesto u proznom vrtlogu života.

Nada Topić romanom Morpho amathonte pustila je u let plavog proznog leptira koji će sletjeti na brojne popise omiljenih tekstova, onih koji ostavljaju dojam još dugo nakon čitanja i oduševljavaju poput prave, u ovom slučaju književne, endemske vrste.