Uđite u Putujuće kazalište!

Zoran Ferić dobro je poznato ime domaće književnosti u čijem su opusu priče, romani, kolumne, ali i slikovnica za djecu. O tome da ga cijeni struka govore nagrade Grigor Vitez i Fran Galović, čitatelji njegove nove ostvaraje nestrpljivo iščekuju, a njegovi učenici rado usvajaju znanje budući da predaje hrvatski jezik. Urednik Drago Glamuzina i nakladnička kuća V.B.Z. donose Ferićev najnoviji roman, Putujuće kazalište.

Putujuće kazalište roman je koji je kronika jedne obitelji, obiteljska saga podijeljena na devet cjelina u kojima se isprepliću povijest i život, u koje autor bez zadrške upisuje i vlastiti život, opisujući povijest vlastite obitelji u vihoru tri rata, u vihoru emocija i previranja, povijesnih, političkih i osobnih promjena. Priča je to o tome kako velika povijest utječe na male ljude, kako svako vrijeme nosi svoje, a svaka je od ljubavnih priča protkana kako snažnim osjećajima, tako i tragičnošću. Roman je to koji uvlači u vrtlog zbivanja, čije su rečenice zapisi života i svjedoci vremena, koji se proteže od Pariza i Petrograda, Hrvatske Dubice, Srijemske Mitrovice i Zagreba; Zagreba čijim ulicama (na kojima se odvijala priča) možemo prošetati odmah po čitanju romana. Ne boji se Ferić naglasiti važnost trenutaka, ne boji se spomenuti turbulencije koje su uzrokom promjena, ne boji se govoriti o međuljudskim i obiteljskim odnosima, o odrastanju, o ženskosti i muškosti, ali i društvenim ulogama, tradicijama i običajima. Pripovijeda intertekstualno (poezija se često isprepliće u rečenicama) i intermedijalno (gotovo da možete osluhnuti ruske melodije), ali i izrazito živopisno i nesputano, a čitko. Likovi su stvarni, krug života u romanu zatvara se, a likovi i svoj književni život (temeljen na stvarnome) žive punokrvno i živopisno; pratimo ih u dokumentima, na fotografijama. Pratimo sudbinu jedne obitelji u kojoj se, ranom zorom, rodio pisac kao treća generacija iste pa je odlučio zapisati povijest vlastite obitelji, obilježenu velikom poviješću.

Putujuće kazalište izvrstan je roman kojim Zoran Ferić još jednom dokazuje pripovjedačku vještinu, ali i dopušta čitatelju da zaviri u njegove korijene, donoseći duh vremena i vihor života koji će dovesti i do njegova rođenja. Zato, uđite u Putujuće kazalište i otisnite se na putovanje poviješću jedne obitelji.