Projekt „Performing Ilica“ održat će se 18.travnja 2021. na zagrebačko Britanskom trgu

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika i Projekt Ilica: Q’ART najavljuju projekt Performing Ilica koji se realizira uz financijsku potporu EU projekta CreArt.

 

U nedjelju 18. travnja 2021. četvero umjetnika – VLASTA DELIMAR i MILAN BOŽIĆ, JELENA LOVREC, IVA SUPIĆ JANKOVIĆ – izvodit  će performanse na različitim lokacijama na zagrebačkom Britanskom trgu.

 

Ilica, nekad simbolički put u središte grada Zagreba, ulica koja se proteže 5653 metara od Trga bana Josipa Jelačića do Aleje grada Bologne, svoju je nepovratnu transformaciju započela krajem devedesetih godina prošlog stoljeća. Nekad, nezaobilazno mjesto shoppinga, odlaska u banku, bar, restoran, obrt ili ured izmijenjena je u postindustrijskom dobu procesima gentrifikacije i komodifikacije. Ilica tako postaje, da parafraziramo Vladimira Dodiga Trokuta anti-ulica u anti-gradu, mjesto gdje se poznanici/ice više ne susreću i gdje se ne odvija društvena interakcija stanovnika/ica grada.

 

Ulica se izmiče u virtualni prostor susreta, a u stvarnom svijetu ona postaje prazna ljuštura napuštenih i devastiranih prostora koji zjape prazni ili se ispunjavaju istovjetnim bezličnim sadržajem. Takvo je mjesto moguće transformirati jedino umjetničkim akcijama i reinterpretiranjem formi gradskog života po modelu simulakruma; ako ‘stvarni’ stanovnici/ice ulica izmiču u mall ili outlet centar, ‘stvarna’ ulica mora postati mjesto gdje svakodnevica postaje izvedba u svim formama kreativnog izražavanja.

 

U okviru ovog projekta, svi umjetnici i umjetnice pozvani su da svojim radovima reinterpretiraju ili odgovore na: mogućnost susreta i društvene interakcije na ulici; probleme potresa, cijene najmova i uvjeta rada koji definiraju život stanovnika grada; aspekte boravaka u mallovima ili u otvorenim prostorima; modele transformacija grada umjetničkim djelima.

 

Izvor : HDLU