RezervArt postaje likovna kolonija umjetnika iz cijeloga svijeta!

Mnogi polaznici hrvatskih akademija nakon završetka školovanja ne znaju svoje znanje prilagoditi tržištu rada kako domaćem tako i inozemnom , a upravo mogućnost dodatne edukacije , ali i savjeta iz inozemstva mogli bi mlade polaznike likovnih akademija ,uputiti u Varaždin gdje je otvoreno umjetničko naselje RezervArt .

 

Varaždin je danas važno povijesno, kulturno, obrazovno, gospodarsko, sportsko i turističko središte. A kako bi zadržao taj status prepoznao je važnost ulaganja u kulturu i to upravo u pandemijsko vrijeme , te je u suradnji s umjetničkom Udrugom RezervArt i gradskim poduzećem Varkomom pokrenuo umjetničko naselje.

 

Fotografija: Zorana Vukić©www.cro-kultura.com / Varaždin, svibanj 2021.

 

“Varaždin kao jedan srednjovjekovni grad oduvijek ulaže u kulturu, pa tako puno više od Zagreba moram priznati drži do same kulture, razvoja i poticanja ne samo mladih umjetnika nego i svih umjetnika koji se ovdje nađu” rekla je tim povodom Paula Banić, predsjednica Udruge za razvoj i promociju umjetničkog stvaralaštva RezervArt

 

“Ovo je umjetničko naselje Centar RezervArt koji je okupio osam umjetnika s kojima sam ja prije radio , a koji jedni drugima pomažemo da bi mogli konkurirati jednom Europskom tržištu umjetnina. Vratio sam se iz Pariza , došao ovdje i htio vratiti nešto zajednici i onda skupio tu ekipu i stvar je krenula” dodao je umjetnik Nikola Vudrag.

 

Skulptura u ateljeu u prostoru RezervArta / Fotografija: Zorana Vukić©www.cro-kultura.com / Varaždin, svibanj 2021.

 

Drugim riječima ,bivši industrijski prostor postat će mjesto likovne kolonije umjetnika iz cijeloga svijeta , a isti će dobiti mogućnost otvaranja ateljea , ali i polaženje specijalističke kiparske radionice varaždinskog umjetnika Nikole Vudraga.

 

“Kad bilo tko dođe van u galeriju, svi traže priliku za izlaganje i ima ih hrpa. Dolazi ih i po trideset dnevno. Onda treba na neki način isplivati iz toga , iz te ekipe da budu vidljivi, a druge strane biti spreman na neke kompromise, ulagati u početku ogromne svote novaca da bi se proizvele umjetnine, da bi se dovele na izložbu kako bi se izložba ostvarila uopće. Onda još ide dio s komunikacijom , da morate znati razgovarati s direktorom univerzuma i običnim čovjekom koji voli umjetnost. Znači prebacivati se iz jednog filma u drugi” ističe Vudrag.

 

Uz materijale koje inače koriste , polaznici će moći koristiti i materijale iz reciklažnog dvorišta ovoga grada.

 

“Imamo jedan edukativni dio koji imamo u dogovoru s Čistoćom za edukacije , da djeca ne bacaju kupaonske pločice na smeće, a koje su veliki problem za reciklažu. Onda ih mi skupljamo i naučimo ih kako raditi mozaik i onda si svatko može svoj stolić od pločica napraviti” rekao je umjetnik Nikola Vudrag.

 

Radionu u prostoru RezervArta je dobio i graditelj gitara Željko Tkalec / Fotografija: Zorana Vukić©www.cro-kultura.com / Varaždin, svibanj 2021.

 

Neki ateljei već su i dobili svoje korisnike.

Bivša radiona mi je bila u Zagorje završni radovi , tamo sam imao jednu halicu malu, tamo sam radio i kad su mi ponudili ovu radionu prihvatio sam ju obje ručke naravno , s obzirom na to da vidim koje su mi mogućnosti daljnjeg napretka i suradnje s ostalim umjetnicima” rekao je tim povodom graditelj gitara Željko Tkalec

 

Cijelo naselje nudit će cijeli niz programa i sadržaja na raspolaganje onima kojima je edukacija potrebna ili ju žele za svoj vlastiti napredak.

 

Imamo jedan dio koji je za predavanja, onda imamo jedan dio koji je za likovne radionice , imamo tri mjesta za koncerte : manje srednje i veće. Također imamo i dva mjesta za dodatne edukativne programe” ističe Vudrag.

 

Ako u RezervArtu procijene da zanat ili likovni izričaj iz ateljea odgovara onom inozemnom , Udruga će Vam pružiti i mogućnost zastupanja u inozemstvu.

 

“To je inicijalni plan , zato kaj sam već dugo zastupljen u Parizu i znam kaj galeristi traže , znam koje profile traže, a ovdje znam dosta ljudi koji se mogu uklopiti u to. Tako da ako netko ima želja i ambicija onda ga mi poguramo gore, predstavimo ga i onda galerija kaže na kraju svoju završnu riječ „Hoćemo!“ ili Nećemo!“ i to je to” rekao je Nikola Vudrag.

 

Umjetnik Nikola Vudrag / Fotografija: Zorana Vukić©www.cro-kultura.com / Varaždin, svibanj 2021.

 

Umjetnici će također dobiti mogućnost prijavljivanja na Natječaje koje grad Varaždin raspisuje , ali i sudjelovanje na Varaždinskim manifestacijama, a sektor koje umjetničko naselje RezervArt obuhvaća su kiparstvo, slikarstvo, dizajn , primijenjena umjetnost i javnoj funkciji , internacionalna razmjena stručnjaka , a sve vezano za razvitak kulture , Art menadžmenta , te agrokulturu.

 

Ovdje je situacija takva da je prvi put grad i komunalno poduzeće odlučilo uložiti u umjetnost ,jer shvaćaju ekonomiju umjetnosti i vide da bi to puno koristi moglo donijeti s turističke strane , financijske strane i brenda, pogotovo ako dovodimo ovdje inozemne umjetnike i stručnjake postajemo jedan centar kakav Varaždin treba i biti „Varaždin grad kulture“ na kraju je dodao Vudrag.

 

U sklopu umjetničkog naselja RezervArt koji se prostire površinom na 60 000 kvadrata radi se i park skulptura koje će biti visine i do nekoliko metara , a kojim će se šetati jeleni lopatari. Uz to je predviđen i prostor za koncerte za 30 000 ljudi. I sve to u duhu razvoja poduzetništva .