Škrinjica u koju ćete rado zaviriti

Nena Šahbazović profesorica je geografije i turistički vodič koja svoju poeziju već pet godina dijeli s čitateljskom publikom Facebooka i Instagrama, a sada je njezino pjesništvo dobilo i korice za koje su se pobrinuli Naklada Fragment i urednica Sonja Šumić. Respektabilan broj njezinih čitatelja zasigurno će se povećati jer zbirka poezije Škrinjica od riječi podnaslovljena o ljubavi 2020. naprosto mami na čitanje.

Škrinjica od riječi doista jest škrinjica koja krije pravo poetsko bogatstva. Doista, poput vodiča, autorica putuje stazama emocija (ne samo ljubavnih!) i donosi život u stihovima progovarajući o ljubavi, o strahovima, o iskrenosti, o voljenju – kako drugih, tako i nas samih. Njezin je pjesnički jezik naoko jednostavan, ali bogat; neopterećen rimom, ali skladan; metaforičan, ali posve jasan. Zadire autorica u dubinu emocija, u njihovu snagu, ali i krhkost i slaže stihove koji se dugo pamte i dodiruju čitateljsku publiku tankoćutno i nenametljivo, doimajući se toliko univerzalnima da se svatko od nas može prepoznati, no autorica tu univerzalnost često rastače obraćajući se izravno čitatelju, tako stvarajući ravnotežu između univerzalnog i osobnog, sveopćeg i intimnog. Pjesme variraju dužinom i stihom, čak i temom, a zajedničko im je da nisu naslovljene. To je još jedan način na koji autorica komunicira s čitatelji(ca)ma, ostavljajući im slobodu da sami izvuku poantu pjesme, da iz nje ponesu ono što im je najpotrebnije i najposebnije. Naoko jednostavna i umanjenicom u naslovu određena zbirka, u sebi krije pravo bogatstvo.

Škrinjica od riječi svojim će stilskim minimalizmom, a poetskom snagom doista ostaviti dojam svakim čitanjem, a jedno doista nije dovoljno. Nena Šahbazović ovom je zbirkom pokazala da je doista dovoljno kročiti putevima emocija, voditi pero srcem – i rezultat neće izostati.