Zahvaljujući 13. Međunarodnom festivalu komorne glazbe “Musica Maxima” Zagreb od 13.do 15.listopada postaje glazbeno središte

Nakon iznimno uspješnih prethodnih izdanja, 13. Međunarodni festival komorne glazbe Musica Maxima ove godine se održava na dvije dobro znane glazbene lokacije u središtu Zagreba. Festival se svečano otvara 13. listopada 2021.godine u dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda s početkom u 20:00 sati , dok će se druge dvije festivalske večeri održavati u istom terminu u Glazbenom učilištu Elly Bašić.

 

Festival je nastao višegodišnjom suradnjom voditelja Zagrebačkog komornog orkestra Mladena Dervenkara s jednim od najvećih violinskih virtuoza današnjice – Maxima Fedotova. Ruski violinist Maxim Fedotov, umjetnički je voditelj Međunarodnog festivala komorne glazbe Musica Maxima , a uz njega svake godine nastupi i nekolicina vrhunskih inozemnih i domaćih glazbenika koji su ovaj Festival pozicionirali u sam vrh europskih glazbenih festivala.

 

U ovogodišnjem izdanju uz maestra Fedotova na violini nastupit će i brojni vrhunski glazbenici poput Galine Petrove na klaviru , po prvi puta znane američke violinistica Elizabeth Pitcairn koja svira na znamenitoj violini Red violin Mendelssohn A Stradivari , izrađenoj 1721.godine , a o koliko značajnom instrumentu je riječ govori i činjenica da je o toj violini snimljen i film.

 

Uz strane umjetnike nastupit će i domaći glazbenici poput Domagoja Guščića na gitari, Mie Grubišić violončelo, te mnogi drugi. Već tradicionalno jedan koncert je posvećen najmlađim Hrvatskim laureatima. Raznolik i atraktivan odabir programa koji je ove godine posvećen djelima od baroka do moderne glazbe, iz godine u godinu privlači sve brojniju domaću publiku, kao i strane turiste koji su prepoznali ovaj događaj.

 

Izvor: Musica Maxima / Zagreb , listopad 2021.