Teatar poezije izvodi program “Zagrebačke posvete: Janko Polić Kamov – Psovka”

U utorak 12. listopada 2021. u 20 sati u tunelu Grič (ulaz iz Mesničke 19) Teatar poezije izvodi program Zagrebačke posvete: Janko Polić Kamov – Psovka.  Sudjeluju: Tanja Vrvilo, Damir Bartol Indoš, Nikša Marinović, Pavle Vrkljan i Goran Matović, autor događanja.

 

Od smrti u bolnici Santa Cruz u Barceloni 1910. ciklički se mijenja interes za ovog književnog buntovnika i novatora. Sudbina ga određuje kao najtragičnije lice hrvatske boeme. Živio je u viru nepogoda i doživio svega 24 godine. Ono što Dubravka Oraić Tolić obilježava kao civilizacijski nomadizam u pojavi Josipa Severa, moglo bi se odnositi i na Janka Polića Kamova. Kroz njegovo osebujno djelo zrcali se borbeni duh koji traži izlaz u borbi protiv društvenih laži, farizejstva, malodušnosti i ustajalosti.

 

Kamov je satkan od proturječja, pun silovitog nemira, brzine i pobune. Prvak hrvatske avangarde! Bliži je mraku nego svjetlosti i idealna je slika neshvaćenog i tragičnog genija. S obzirom na kratkoću života i samo pet godina grozničava književnog stvaranja, Kamov je iza sebe ostavio golemo djelo, koje je tek u drugoj polovici 20. stoljeća pročitano, prepoznato i priznato.

 

U scenskoj kompoziciji sudjeluju umjetnici kojima je Kamov i danas velika fascinacija. Scenski portret književnika, buntovnika i novatora Janka Polića Kamova gradit će se udjelom glumačkog umijeća, glazbe i filmskih zapisa.

 

Izvor: Teatar poezije