U Meksiku objavljena knjiga Davora Velnića

U nakladničkoj kući La Zonámbula iz Guadalajare kojoj je na čelu pjesnik Jorge Orendáin, objavljena je zbirka pripovijedaka Davora Velnića naslovljena Así, de paso (Onako usput). Knjigu je prevela Željka Lovrenčić koja je zajedno s Fabiolom Ocegueda Benítez i urednica ovoga izdanja, a financijski poduprlo Ministarstvo kulture i medija RH.

 

Zbirka obuhvaća osam pripovijedaka objavljivanih u časopisu „Književna Rijeka“ kojemu je Velnić nekoliko godina bio glavni urednik te u španjolskom prijevodu u časopisu za međunarodne književne veze DHK-a Most/The Bridge. Naslovi pripovijesti su: Majstor, Stid, Prepoznavanje, Iščekivanje dubina, Opoziv, Bezoar, Nebeske ljubavnice i Pred komisijom.

Ovaj autor desetak knjiga, među kojima se nalaze i dva romana, uglavnom njeguje esejistički stil koji se osjeća i u ovim pričama. U njima se govori o zločinu i zločincu, o odnosu između krvnika i žrtve, o mržnji i ljubavi. Može se reći da se radi o pripovijetkama s ključem u kojima ima dosta autobiografskih elemenata.

Velnića osobito zanima zavičajna tematika, odnosno kvarnerske i krčke teme. U zavičajnom se prostoru najbolje osjeća i intenzivno prati krajnosti koje ga kreativno zaokupljaju. Razvidno je da je njegov osnovni motiv otočki, odnosno krčki mikrokozmos. U njemu preispituje istine i dotiče se nedodirljivih tabua.

Njegove su teme duboko mediteranske: bodulski karakteri, odlasci ljudi s otoka i dolasci na nj, veselja, ljutnje i patnje otočana. Na groteskan način opisuje ljudsku glupost.

Svaka od osam priča zanimljiva je na svoj način, a erotikom prožeta minijatura naslovljena „Bezoar“ pravi je mali književni biser. Ovim vješto napisanim djelom meksičkim čitateljima nudimo mogućnost da upoznaju zanimljiv otočki svijet jedne mediteranske zemlje.