Slikovnica “IGRA, SLOVO, ŠKOLICA!” Školskog muzeja

Hrvatski školski muzej predstavio je  slikovnicu „IGRA, SLOVO, ŠKOLICA!“ autorice Kristine Gverić, više kustosice muzeja, te autora ilustracija Mateja Raiča, diplomiranog arhitekta i ilustratora.

 

Nakon 120 godina muzeološkog, izložbenog i pedagoškog djelovanja, jedini muzej koji prikuplja i čuva građu vezanu za povijest hrvatskoga školstva i pedagogije našao se u nezavidnoj situaciji,  te je zbog posljedica potresa zatvorio vrata za posjetitelje i korisnike.

 

Iz tog razloga izložba „Krasopis – lijepo pismo“ otvorena je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu (23. 12. 2021. – 13. 01. 2022.) te je popraćena stručnim katalogom s 300 originalnih muzejskih predmeta iz fundusa Muzeja, a za najmlađe posjetitelje po prvi put Hrvatski školski muzej priredio je slikovnicu.

 

Slikovnica u svom prvom dijelu prati različite faze razvoja govora, a u drugom dijelu buduće školarce uvodi u, za njih nov i neistražen, svijet škole s naglaskom na nastavu hrvatskoga jezika. Slikovnica sadrži i radne zadatke, a namijenjena je predškolcima i učenicima razredne nastave (5-10 godina).

 

 

Izvor: Hrvatski školski muzej