Roman od kojeg se ne strahuje

Naklada Fragment i urednica Julijana Matanović donose roman prvijenac autorice Danijele Crljen u čitateljske ruke intrigantnoga naslova Strah od kupine. Danijela Crljen, direktorica marine Veljko Barbieri, pisanje smatra nečim poput disanja, a kako autorica spisateljski diše sad ima priliku pročitati i čitateljska publika. Iako je riječ o prvijencu, stil pisanja (ali i opažanja urednice) dokaz su da će se za autoricu još i te kako čuti.

Strah od kupine štivo je koje je stilski sočno i bogate teksture, baš kao kupina. Autorica ne reda događaje kronološki, nego se godine u romanu pojavljuju kao zrele kupine pod zrakama sunca. Iako bi se moglo pomisliti da neporedane godine remete čitanje priče koja traje i više od stotinu godina – upravo je suprotno. Roman je čitak, a sa sudbinama likova jednostavno se saživjeti, promišljati o njima, pa potom i o sebi samima. Prateći pet generacija jedne obitelji, smještajući radnju od Splita pa sve do Amerike i još kojegdje, Danijela  Crljen ostavlja prostor za ispisivanje snažnih priča o velikoj povijesti; ali, i onoj maloj – osobnoj između kojih su često tanke granice. Opisujući kako emotivno, tako i sociološki karaktere svojih likova, autorica propituje međuljudske, obiteljske, ljubavne i prijateljske odnose koji oblikuju ljude i (njihove) živote. O vlastitim izborima, o tome kako na nas utječu izbori koji mogu i ne moraju biti naši vlastiti, o ranjivosti, o iskrenosti, o ljubavi i njezinim pojavnostima – o svemu tome Danijela Crljen piše jer se usudila zagrebati ispod površine odnosa, zaviriti u generacijama pamćena događanja, promotriti odluke iz prošlosti, zbivanja u sadašnjosti i želje za budućnost. Ovim romanom autorica pokazuje da se složeni odnosi i obiteljska povijest mogu ispisati i opisati čitko, bez da su zagušeni brojnim detaljima i zbivanja, a da su opet dovoljno (a i nenametljivo) stavljeni u  povijesni, geografski i vremenski kontekst.

Iako je riječ o prvijencu, autorica pokazuje veliku vještinu pripovijedanja, kao i suvereno vladanje nekronološkim slijedom događaja; pri čemu roman ne gubi na koheziji i koherenciji, a dobiva na slojevitosti i osebujnosti. Od Straha od kupine nipošto ne treba strahovati, s užitkom se čita i jedan je od onih romana koji se pamte.