GAVRANOVA KOMEDIJA “LUTKA” PREMIJERNO U ISTANBULU I MOSKVI

U 2022. godinu hrvatski književnik i dramatičar Miro Gavran ulazi s dvije značajne inozemne premijerne izvedbe “Lutke”.

Prvo uprizorenje jedne od najprevođenijih Gavranovih komedija će se održati 28. siječnja 2022. godine u Teatru DerinArt u Istanbulu. Prijevod na turski je napravila Nazli Gozde Yolcu. U glavnim ulogama nastupaju Pinar Ozer i Orcun Iynemli, dok režiju potpisuje redateljica Esra Pamukcu Bozkurt.

Četiri tjedna kasnije 26. veljače u Moskvi će istu komediju premijerno izvesti Teatar Maskarad u glasovitom Teatru na Taganjki. Prijevod na ruski je načinio Sergej Girin, redatelj je hrvatskoj publici dobro poznat Aleksandar Ogarjov, dok u glavnim ulogama nastupaju Kiril Kyaro i Aleksandra Ursulyak.

“Iznimno sam sretan što ova moja komedija bez problema nalazi put u teatre diljem svijeta. Vjerojatno je tome uzrok univerzalna priča i više nego aktualna tematika. Nadam se da ću biti u prigodi jednoga dana i vidjeti uživo ove izvedbe” rekao je tim povodom Miro Gavran.

Fokus ove komedije temelji se na mladiću kojeg nakon šest godina veze ostavi djevojka, pa se on odluči naručiti savršenu ženu androida s kojom u šest mjeseci proživi sukus muško-ženskih odnosa.

Svjetska praizvedba ove Gavranove komedije održala se 2011.godine u New Yorku. Od tada je izvedeno dvadeset premijera diljem svijeta od Los Angelesa, Havane, Mumbaija, Beča, Budimpešte i Kopenhagena.

 

Izvor: Teatar Gavran