Dječji klasik „Carevo novo ruho“ druga je bajka u “Mozaikovoj slušaonici”

Autor Hans Christian Andersen smatra se jednim od najznačajnijih pisaca bajki. Njegova djela, prevedena na preko 150 jezika i tiskana u milijunima primjeraka diljem svijeta, bila su nadahnuće za stvaranje mnogih kazališnih djela, baletnih predstava, filmova, skulptura i slika. Sveukupno je napisao oko 160 bajki i priča, među kojima su najpoznatije „Snježna kraljica“, „Ružno pače“, „Mala sirena“, „Djevojčica sa žigicama“ i druge.

 

Carevo novo ruho“ djecu uči o temeljnim ljudskim vrijednostima, da nije najvažnije kako izgledamo, već je puno važnije da budemo dobri i iskreni. Ovo je djelo koje govori o čovjekovoj taštini, gluposti, mudrosti, naivnosti, prepredenosti, čovjekovoj težnji prema položaju, materijalnom bogatstvu, moći. Spikerica Mirela Matković, najpoznatiji hrvatski glas, udahnula je život u ovu nezaobilaznu bajku.

 

Drugu audio slikovnicu možete poslušati besplatno na  linku https://www.youtube.com/watch?v=It5RCr8F-_8

 

Podsjetimo, u godini koja je proglašena Godinom čitanja, Mozaik knjiga krenula je s projektom besplatnih audio slikovnica namijenjenih ponajprije najmlađim korisnicima pod nazivom Mozaikova slušaonica. Projekt je realiziran uz potporu Ministarstva kulture i medija. Tako svojim sadržajima potiču razvoj čitateljskih navika kod opće populacije, ali i odgajaju buduće čitatelje.

 

Izvor: Mozaik knjiga / Zagreb , siječanj 2022.

 

Projekt na suvremen i jednostavan, uhu i oku ugodan i prirodan način djeci pomaže da usvoje znanja i vještine potrebne za život.

 

Digitalno se obrađuju najprodavanije slikovnice Mozaika knjiga, takozvani longselere, od odabranih Andersenovih bajki i bajki braće Grimm, preko zabavnih slikovnica za najmlađe, do onih čije smo uprizorenje imali priliku i čast vidjeti na kazališnim daskama te malim i velikim ekranima.

 

Slikovnice su besplatne te lako dostupne na društvenim mrežama. Putem linka dolazi se do kanala na kojem su ponuđene slikovnice za slušanje. Klikom se otvaraju i listaju slikovnice, a glas prati tekst na stranici.

 

Slušajući priče iz slikovnica, djeca savladavaju za život potrebne vještine: govor, čitanje i pisanje. Slikovnica je prva, a time i ključna, knjiga u djetetovu razvoju, a čitanje i slušanje slikovnica od najranije dobi razvija i njeguje strast prema čitanju.

 

Kako bismo izgradili bolje, pametnije i kreativnije društvo, želimo medij knjige podržati sloganom „Djeca koja čitaju i slučaju najbolje priče postaju ljudi koji misle“. Predstavimo našim najmlađima najljepše priče i pokažimo im čaroliju koju skrivaju slikovnice.

 

Izvor: Mozaik knjiga