Subota, roman, žena

HENA COM i urednica Jana Pogačnik donose novu književnu poslasticu koju je napisala Đurđica Stuhlreiter, autorica u čijem se opusu nalaze uspješnice za djecu čiju je kvalitetu prepoznala i čitateljska publika i kritika, ali i romani za odrasle – Bapske priče i Sonata, a tim dvama romanima u njezinome se poetskom vrtu pridružio i roman Subota.

Subota je roman koji će vas iskušavati, njegova složenost istovremeno će vas i voditi i zbunjivati, a priča tjerati da čitate dalje i još. Autorica izvrsno opisuje i gradi važnu temu, temu demencije. Naime, glavna junakinja, starica Greta prisjeća se vlastite prošlosti dok sa sadašnjošću vodi bitku i pokušava spojiti vlastitu stvarnost s onom koja jest. Greta se zbog demencije suočava s prošlošću, pa čak i zločinom, a autorica vješto gradi dijelove teksta koji su u sadašnjosti – ti dijelovi preslikavaju Gretinu sadašnjost kakva jest: zbunjujuća, fragmentarna i pogođena gubitkom pamćenja. Prošlost je jasnija i funkcionira gotovo kao vezivno tkivo romana, baš kao i izmaštani likovi. Isprepliću se na nekoliko planova izmaštano i realno; likovi koji su u Gretinoj glavi i oni koji su u stvarnome svijetu pa je roman kompleksan i obiluje motivima koji su poput ključeva za razumijevanje radnje. U pet dana, koliko radnja traje, ne upoznajemo samo Gretu, nego i njezinu obitelj. Ona živi s kćeri i zetom, a ima i unučad pa tako upoznajemo i Gretu kao majku, baku i punicu – kao i načine na koji se staričina obitelj nosi s demencijom. Ono što Đurđica Stuhlreiter uspješno čini jest da pokazuje kako demencija ne razara samo pamćenje oboljelog, nego često i obitelj i obiteljske odnose, a pogotovo ako su krhki i prije oboljenja. Autorica koristi i kurziv kao pomoć pri razlikovanju perspektive teksta kako bi se lakše snalazilo u ovom raslojavanju ljudske psihe i odnosa, dok priča puna tuge i boli ne ostavlja ravnodušnim.

Roman Subota jedan je od onih o kojima se razmišlja dugo nakon čitanja i vraća mu se iznova pa iako je naslov samo jedan dan u tjednu (i vjerojatno će vas mamiti da ga u jednom danu i pročitate), nećete požaliti posvetite li mu i nekoliko svojih dana.