Otkuda i kako?

Urednik Nenad Rizvanović i Naklada Ljevak donose roman Dorđa Matića čiji književni opus dosad obuhvaća pjesme, eseje i eseje o glazbi; pri čemu piše na hrvatskom, srpskom, francuskom i nizozemskom jeziku. Njegova ljubav prema književnosti i glazbi prožeta je kroz njegova djela, a temom egzila bavio se i prije romana Niotkuda s ljubavlju.

Iako roman prvijenac, Niotkuda s ljubavlju roman je koji vas uvlači u fino tkanje pisanih rečenica, eruditne vještine obogaćene emocijom; majstorskoga, ali nepretencioznoga stila. Italija, Nizozemska pa naposlijetku Hrvatska osvojit će vas u rečenicama u kojima se Đorđe Matić dotiče brojnih (i kompleksnih) tema. Utkao je u njega znanje, obrazovanje i iskustvo, a i u samom naslovu zapravo sažima teme – niotkuda je asocijacija na egzil, a s ljubavlju je Matić opisao i raspisao svoje strasti – glazbu i književnost; ali i formirao rečenice čistoga i sveobuhvatnog izraza u kojima je svoje mjesto našla i jedna žena. Upravo će ona, uz glazbu i pisanu riječ, obilježiti život glavnog junaka koji je  u potrazi za sobom i domom. Ta je žena ispričana glazbom pa se stihovi isprepliću s rečenicama otkrivajući autorovu glazbenu potkrijepljenost pri čemu roman gotovo dobiva glazbenu kulisu. Ljubav postaje glazbom, žena postaje glasom, a egzil postaje potragom dok se to trojstvo romana materijalizira i isprepliće u rečenicama koje su manifestacijom profinjenog stila pisanja pri čemu se autor ne libi posegnuti za autoreferencijalnošću, ali i intertekstualnošću pa će se tako pronaći i citati i parafraze. Valja posebno istaknuti intermedijalnost koja je činjenicom da je Đorđe Matić autorom glazbenih eseja – pa tako opisi muziciranja doista stvaraju zaseban glazbeni, uz onaj prozni, svijet opažaja i doživljaja – podignuta na doista visoku razinu.

Đorđe Matić je romanom Niotkuda s ljubavlju visoko postavio ljestvicu kad je riječ o skladu nenametljive erudicije sa strašću i ljubavlju prema književnosti i glazbi, ali i spisateljskoj vještini; kao i vještini donošenja emocija i pristupa problematici egzila. Iako nećete svoje književno putovanje započeti niotkuda, nego od početka, putovat ćete rečenicama romana – s ljubavlju.