Nedovršena, a jasna

HENA COM i urednik Kruno Lokotar donose roman prvijenac spisateljice Marine Gudelj, koja je objavila nagrađenu zbirku priča Fantomska bol, a vodi i književni blog Straničnik. Ljubav prema pisanju postoji oduvijek, a postala je javna prije nekoliko godina. Sada je tu i roman Nedovršena – nipošto nedovršen, nego zanimljiv prvijenac.

Nedovršena je roman koji vas vodi u potragu za sjećanjima, za događajima, za sobom i životom. U središtu je njegovom studentica psihologije Nera koja pomoću male crne bilježnice pokušava pronaći sjećanja, ali time i sebe. Upoznat ćete njezinu obitelj, ljude koji ju okružuju, a intertekstualno i intermedijalno tkivo romana odvest će vas u nove, pomalo intimne i začuđujuće svjetove. Manjak sjećanja pokrenut će potragu koja će nalikovati detektivskoj, a niz ljudi i događaja ispunjavat će stranice romana promišljanjima i proživljavanjima koja se čitaju u dahu. Od psihologa, prozora, pisama i tajanstvenih osoba pa sve do same Nere i njenih emocija i njezina razuma – sve će to izgraditi ovaj roman. Isprepletene priče, identitet, filozofija i spisateljska vještina spoj su koji daje čitatelju prostora da se uživi i saživi. Roman je pisan razumljivim stilom, a detaljni (iako nipošto zagušujući opisi!) stvaraju čitav jedan svijet u kojem manjak sjećanja uzrokuje čitav niz događaja i posljedica. Progovara se ovdje ne samo o identitetu i sjećanju, nego i o odnosu stvarnosti, fikcije i književnosti, otvaraju se brojna pitanja, a jedno od važnijih je i kako sjećanje utječe na oblikovanje života.

Nedovršena je roman koji će vas nagnati da preispitujete vlastita sjećanja, njihovu važnost i njihovu snagu, da uživate u spisateljskoj vještini i sudjelujete u Nerinoj potrazi za sobom. Kamo ta potraga vodi, ostaje vam vidjeti čitajući.