Desetljeće kasnije – djelo još slasnije!

Tomislav Šovagović pisac je čiji se stil već odavna raspoznaje, a prepoznaje ga kako čitateljska publika, tako i struka. Iza njega je napisani roman, a njegove zbirke priča tematiziraju Slavoniju, Dalmaciju i Zagreb; ali i živote koji su se odvijali (i još uvijek se odvijaju, makar i samo na stranicama autorovih zbirki) na njihovim ulicama, na skalama i u sokacima. Nakon najrecentnije zbirke „Spremište Trešnjevka“ Tomislav se Šovagović ponovno vraća u Slavoniju. Desetljeće nakon nagradom Josip i Ivan Kozarac nagrađene zbirke priča Rudnik čvaraka, autor donosi njezin nastavak – Rudnik čvaraka 2 – čiji je izdavač Mozaik knjiga, a urednik Vid Jakša Opačić.

U Rudniku čvaraka Slavonija očima dalmatinskoga dječaka dobiva nove boje, okuse i mirise koje autor nosi u riznici svojega sjećanja do današnjih dana promatrajući vlastitu mladost i njezine aktere spisateljskim očima. Obiteljske zgode i nezgode, događanja, ljudi i sjećanja smješteni su u prostore stoljetnih opisa, nadahnuća i simbolike za širinu duše, gdje su široka pleća stvorena da nose terete svijeta, ali i grade nove svjetove za neke nove generacije. Desetljeće nakon, Rudnik čvaraka 2 usredotočen je na dva brata – Franju i Fabijana čije će dogodovštine istkati brojna sjećanja, razotkriti sve mogućnosti i neobičnosti slavonske ravnice te običaja i navika njezinih stanovnika te kako se onomad borilo sa životom na žitnici koja život znači. Kako autor pojašnjava u uvodnoj priči naslovljenoj Jednom smo bili sretni, zbirka je ovo o onome što se događalo prije i poslije dvaju fotografija, o dva brata, a Slavonije neće nedostajati – u čvarcima, u štagljevima, u oblatnama, u heklanju, u turcizmima. U duši slavonskoj koja je na ovim stranicama trajno zapisana prepoznatljivim šovagovićevskim stilom u kojem se isprepliću novinarska jasnoća, slavonska gordost i dalmatinska srčanost kako bi se spojile u jednostavnom, a prebogatom pisanju.

Nemoguće je ukratko predstaviti zbirku koja obiluje baštinom, vrijednostima, okusima, mirisima i emocijama. Nesumnjivo je stoga da će čitatelji rado rudariti u Rudniku čvaraka i ovaj put kad iza naslova stoji brojka 2.

Ukoliko želite o knjizi porazgovarati i s autorom, dođite na promociju u Društvo hrvatskih književnika 12. svibnja 2022. u 18 sati!