U atriju najstarije kulturne instituciji u državi – Matice Hrvatske obilježeno 30. godina pokretanja obnovljenog izdanja dvotjednika “Vijenca”

Dvotjednik Vijenac pokrenuo je u izdanju Matice Hrvatske 1869.  godine  August Šenoa , a za njega su tada pisali brojni hrvatski književnici poput A.G. Matoša i drugih. Na Božić 1993.godine nakon duge pauze,  realizirano je njegovo obnovljeno izdanje, čija se 30. obljetnica proslavila u najstarijoj  kulturnoj  instituciji u državi  Matici Hrvatskoj.

 

Izvor: Zorana Vukić Gavran za www.cro-kultura.com , Zagreb , rujan 2023.

 

“Kao što je utemeljenje Vijenca imalo prekretničku ulogu za hrvatski nacionalni identitet tako se i njegovo jedno od gašenja dogodilo u prekretničkim trenutcima” rekla je tim povodom ministrica kulture i medija Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek

 

Predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran / Izvor: Matica hrvatska, Zagreb , rujan 2023.

 

Predsjednik Matice Hrvatske Miro Gavran dodao je “kako je upravo značaj Vijenca u tom periodu bio taj što se upravo ondje  moglo problematizirati o kulturi, znanosti, i umjetnosti  kada je  trećina teritorija te 1993. godine bila okupirana.”

 

“Mi slavimo taj Vijenac koji je izašao u sred rata , na Božić samo 1993-godine i glavni urednik je bio Slobodan Prosperov Novak, a predsjednik Matice Vlado Gotovac. Već 30 godina svaka dva tjedna donosimo obilje informacija iz kulture, kritiku i kroniku kulturnog života i odgovaramo na ključne izazove našeg vremena” istaknuo je Goran Galić, glavni urednik dvotjednika Vijenac

 

Glavni urednik “Vijenca” Goran Galić /Izvor: Matica hrvatska, Zagreb , rujan 2023.

 

Vijenac je uređivalo devet urednika i njihovih novinara i stručnih suradnika, a  danas u području umjetnosti, kulture i  znanosti , a  za njega pišu brojna zvučna imena poput Nives Opačić, akademika Stjepana Damjanovića, Josipa Bratulića, Mirka Planinića dekana PMF-a, književnika Gorana Tribusona i Pavla Pavličića i brojnih drugih. Riječ je o vodećim ljudima hrvatske kulturne scene koji zajedno promišljaju kulturu i pokazuju koliko je kultura važna.

 

Uz sadržaj i suradnike Vijenac se s godinama i vizualno prilagođavao vremenu tiskanja. To se najbolje vidi na izložbi  “30 godina novog Vijenca 1993.–2023.” koja prikazuje izdanja od prvog broja , pa sve do zadnjeg,  koji je svojevrsno   posebno izdanje povodom obilježavanja ovog značajnog jubileja.

 

Izvor: Zorana Vukić Gavran za www.cro-kultura.com , Zagreb , rujan 2023.

“Mi smo sada za ovu obljetnicu napravili redizajn, osvježili smo malo naš logo , list je u suvremenijem grafičkom izdanju i uvijek se trudimo prilagoditi sebi i novim tehnologijama, ali ostati svoji.Znači njegovati ono pravo izvorno novinarstvo, analitički pristup, dublji pristup temama i mislim da se po tome Vijenac razlikuje od drugih medija” dodao je Galić.

 

Izvor: Zorana Vukić Gavran za www.cro-kultura.com , Zagreb , rujan 2023.

 

I na kraju treba dodati kako Matica hrvatska danas broji oko 4 000 članova u 123 ogranka. Godišnje objavljuje uz dvotjednik Vijenac i  tridesetak knjiga, te časopise Kolo, Hrvatska revija i Prirodoslovlje. Matičini ogranci samostalno objavljuju nekoliko stotina knjiga I dvadesetak časopisa godišnje,  te je izdavačka aktivnost jako važan dio njezina djelovanja.