UZ OVACIJE PUBLIKE U PRAGU OTVOREN “14. GAVRANFEST”

Sjajnom izvedbom predstave “Sve o muškarcima” u režiji poznate glumice i redateljice Jane Janekove otvoren je 14. međunarodni festival GavranFest , Festival posvećen stvaralaštvu Mire Gavrana . Također je proslavljena i  20. obljetnica ovog kazališnog Festivala, koji je svoj početak imao u Slovačkoj, u gradu Trnavi, 2003. godine, a od tada se proširio na Poljsku, Njemačku i Srbiju.

 

Na fotografiji, redoslijedom slijeva nadesno: Jana Krásná, predsjednica Češko-hrvatskog društva, Ondřej Chrást, zamjenik ministra kulture Republike Češke, Ljiljana Pancirov, ambasadorica Republike Hrvatske u Republici Češkoj, Mladena Gavran, organizacijska voditeljica i glumica u Teatru GAVRAN, Miro Gavran, umjetnički voditelj Teatra GAVRAN / Fotografija: Zuzana Hubinková , Prag , listopad 2023.

 

Otvorenju je nazočio zamjenik ministra kulture Republike Češke, gospodin Ondřej Chrást, dok je Festival otvorila hrvatska veleposlanica u Republici Češkoj, gospođa Ljiljana Pancirov, koja je u svom govoru naglasila međunarodnu dimenziju Gavranova uspjeha i značenja za hrvatsku kulturu. Ovogodišnji producent i selektor festivala, gospodin František Karoch, izrazio je zadovoljstvo što je mogao odabrati sjajne predstave po Gavranovim tekstovima,  te radost što je unatoč brojnim obavezama Miro Gavran odvojio vrijeme kako bi proveo ovaj tjedan u druženju s glumcima i redateljima iz nekoliko zemalja. Organizatori ovogodišnjeg GavranFesta su Češko-hrvatsko društvo i Češko-hrvatski klub NOTABENE, oba sa sjedištem u Pragu.

 

Miro Gavran izrazio je nadu da će ovi dani pridonijeti jačanju hrvatskih i čeških veza na polju kazališne kulture. Gavran je jedan od najomiljenijih inozemnih kazališnih autora u Češkoj, tako da se na mrežnoj stranici koja prati kazališna zbivanja može pronaći čak šest njegovih živih predstava, od kojih se tri izvode u Pragu. Otvorenju Festivala nazočili su i poznati češki književnici Michal Viewegh i Blanka Čechová.

 

Na fotografiji, redoslijedom slijeva nadesno: Ján Jackuliak, glumac, Ljiljana Pancirov, ambasadorica Republike Hrvatske u Republici Češkoj, Ondřej Chrást, zamjenik ministra kulture Republike Češke, Miro Gavran, umjetnički voditelj Teatra GAVRAN, ispred njega: Mladena Gavran, organizacijska voditeljica i glumica u Teatru GAVRAN, Antonia Furjan, kreativna producentica Teatra GAVRAN, Peter Pecha, glumac, Tomáš Novotný, glumac, František Karoch, češki producent, organizator i selektor 14. GavranFesta / Fotografija: Zuzana Hubinková , Prag , listopad 2023.

 

Gavranova komedija „Sve o muškarcima“ imala je čak 560 repriznih izvedbi na velikoj sceni kazališta Studio DVA od šesto mjesta, koja se nalazi na Vaclavskim namestima, najvećem češkom trgu. Prije dvije godine, na drugoj sceni toga teatra, redateljica Jana Janěková stvorila potpuno novo izvođenje ove predstave, okupivši mlade talentirane glumce koji su u samo dvije sezone uspjeli izvesti čak 125 repriznih izvedbi.

 

Uz našeg autora, zvijezde večeri bili su mladi glumci Ján Jackuliak, Peter Pecha i Tomáš Novotný. U nastavku festivala praška publika moći će vidjeti hit-predstavu Teatra GAVRAN „Na kavici u podne“, njemačku izvedbu Gavranova „Piva“ te češke predstave „Muž moje žene“ i „Savršeni partner“.

 

Izvor: Teatar GAVRAN