Novi premijerni naslov vinkovačkog kazališta “Joza Ivakić” je komedija “U babinom gnijezdu”

Da su Vinkovci grad koji voli umjetnost , a posebno kazališne daske, govore prvi podaci o predstavama u Vinkovcima koji sežu iz davne 1876. godine, dok se početkom vinkovačke kazališne tradicije drži 1917. godina. I nakon jednog stoljeća, ta tradicija živi zahvaljujući gradskom kazalištu Joza Ivakić  Vinkovci koje naveliko svojim građanima nudi raznovrsne predstave.

Ovih dana rade na novoj predstavi koja će ujedno biti drugi premijerni naslov ove godine. Radi se o komediji  U babinom gnijezdu nastaloj  prema motivima filma Dannya DeVitta Duplex, scenarista Larrya Doylea. Adaptaciju teksta i režiju potpisuje Cvetin Aničić, kao i kostimografiju predstave, a uloge tumače Petra Kraljev, Vladimir Andrić te Blanka Bart.

Predstava je protkana duhovitim situacijama, naizgled apsurdnim, ali nama vrlo bliskim. Problemi svakog mladog bračnog para u današnjem društvu počinju odmah nakon vjenčanja i sudbonosnog Da! ; problemi s egzistencijom i pitanjem krova nad glavom. Bježeći prema osamostaljivanju i vlastitom obiteljskom gnijezdu, ponekad se nađemo u nemogućim situacijama.

Glavni akteri predstave odluče preko agencije služiti staricu . Ona se na prvi pogled čini nemoćno i krhko, no zapravo je prava baba vatra koja od cijele situacije traži zabavu i dobro društvo. Ironično je što na indirektan način, mladi bračni par očekuje brzu smrt starice, no ona tek u 100. godini shvati ljepotu života i želi sve isprobati. Dok mladi bračni par život vidi kao teško olovo te kuje razne mutne planove protiv starice, ona za razliku od njih život shvaća lagodno i u njemu uživa punim plućima. To je taj apsurd života: tek kada ga trebamo napustiti, želimo ga živjeti punim plućima.
Premijera komedije U babinom gnijezdu održat će se 28.travnja 2017. godine.