“Kako je tata osvojio mamu” prvi puta na kazališnim daskama

Gradsko kazalište Žar ptica će sezonu 2016/2017 zaokružiti praizvedbom posljednjeg ovosezonskog premijernog naslova. Riječ je o praizvedbi romana za mlade Kako je tata osvojio mamu našeg najizvođenijeg suvremenog pisca i dramatičara Mire Gavrana. Ovo je ujedno i prvo postavljanje na scenu nekog njegovog romana za djecu i mlade.

Roman  je doživio dvanaest izdanja i koji progovara o temama koje su poznate osnovnoškolcima, a to su ljubav, ali i nažalost razilaženje roditelja.

Glavni lik romana, dječak Antun, teško podnosi činjenicu da njegovi majka i otac ne žive više zajedno. Suočen s mogućnošću rastanka roditelja, uz pomoć djevojčice Bernarde odlučuje pronaći način kako ih nanovo spojiti, odnosno, kako pomoći tati da ponovno osvoji mamu.

Praizvedbu romana Kako je tata osvojio mamu režira Slađana Kilibarda, a dramatizaciju potpisuje Ane Prolić. Uloge tumače: Gorana Marin, Berislav Tomičić, Ugo Korani, Nina Erak Svrtan, Ana Marija Vrdoljak, Ante Krstulović i Dunja Fajdić.
Kostimografkinja je Hana Letica , a skladatelj Nenad Borgudan iz grupe Detour, čija će se pjesma i koristiti u predstavi.

Miro Gavran ovim romanom djeci daje na važnosti tako što su glavni akteri događanja, odnosno stavlja ih u prvi plan, dok ostale likove koristi da bi oslikao njihovo psihološko stanje. Djeci posvećuje pažnju koristeći dječji rječnik. Upotrebljava jednostavne rečenice, djeca su glavni likovi, a to su sve razlozi zbog kojeg ga djeca vole čitati. Jednako dobro kao što se uživljava u žensku psihologiju, uživljava se i u dječju, još jednom pokazujući svoju vještinu pričanja priče.

Svečana praizvedba predstave Kako je tata osvojio mamu održat će se u Gradskom kazalištu Žar ptica u petak 5. svibnja 2017.godine.