Održana je hrvatska premijera crnogorskog dokumentarnog filma pod nazivom “Preludijum za snajper”

U muzeju Mimara održana je hrvatska premijera crnogorskog dokumentarnog filma pod nazivom Preludijum za snajper. Priča je to o slikaru i književniku Dimitriju Popoviću te o njegovim ciklusima koji na najagresivniji način komentiraju tendencije u suvremenom svijetu.

 

Film je sniman na lokacijama u Zagrebu, Parizu i na Cetinju, a scenarij i režiju potpisuje crnogorski redatelj Danilo Marunović koji ističe kako je film svojevrsna posveta životu i radu umjetnika Dimitrija Popovića.
Lajtmotiv filma je Dimitrijeva instalacija Pjesma bez riječi koja je u okviru projekta 100. godina od 1.svjetskog rata bila izložena u Parizu , ali i na svečanoj hrvatskoj premijeri u muzeju Mimara.

 

Kad sam razgovarao s Danilom zamolio sam ga da ovaj film bude drugačiji, s obzirom na to da on pripada mladog generaciji redatelja koja je odrastala u drugim okolnostima. Zato se film Preludijum za snajper razlikuje od svih dosad rađenih filmova o mojem stvaralaštvu. Mnogi su me pitali zašto se film zove Preludijum za snajper. Tu je postavljena instalacija koja je bila izložena u Parizu povodom sjećanja na 1. svjetski rat ,taj apsurdni spoj klavira i snajpera simbolizira suprotstavljene bogove u ljudskoj prirodi. Dakle jedna je potreba za stvaranjem i kreacijom koju simbolizira klavir , a druga je ljudska potreba za razaranjem i uništenjem što simbolizira snajper” rekao je Dimitrije Popović.

U filmu se osim Dimitrija Popovića pojavljuje i pop zvijezda Severina Vučković, koja je 2010. godine bila umjetnikova muza za njegov poznati ciklus slika Salome.

Film je do sada premijerno prikazan u službenoj selekciji u Hollywoodu u studenom 2016. – ARPA International Film Fest u Egipatskom teatru, te na trećem izdanju Balkan Florence Express festivala u Firenci u veljači 2017.