Predstavljen zbornik o stvaralačkom opusu Mire Gavrana pod nazivom “Miro Gavran – prozni i kazališni pisac”

U Društvu hrvatskih književnika javnosti je predstavljeno drugo izdanje zbornika o stvaralačkom opusu Mire Gavrana pod nazivom Miro Gavran – prozni i kazališni pisac.
Zbornik su predstavili Biljana Dakić, ravnateljica knjižnice Nova Gradiška i članica Ogranka MH, Julijana Matanović, glavna urednica zbornika te Miro Gavran.

Riječ je o zborniku radova s Međunarodnog stručnog skupa Let s Gavranom održanog 23. i 24.listopada 2015. godine u Novoj Gradiški.
“Pisca treba uzimati u njegovom poetičkom vrtu, studenti moraju pročitati sve do to tog trenutka objavljene knjige i tek onda će shvatiti da Miro Gavran ima svoj poetički vrt i svoje teme.” istaknula je Julijana Matanović.
“U zborniku se može naći šesnaest znanstvenih stručnih tekstova, šesnaest različitih autora iz četiri zemlje. Julijana Matanović i Biljana Dakić su odradile vrhunski posao tako da mogu reći da je zbornik odlično uređen i da sabire vrhunske poznavatelje moga rada.” rekao je Miro Gavran.

U zbornik je uvršteno šesnaest znanstvenih radova književnih teoretičara i teatrologa , kritičara te kostimografa iz Hrvatske , Rusije, Slovačke i Makedonije. Venko Andonovski, Alen Biskupović, Zdenka Đerđ, Alica Kulihova, Ana Lederer, Željka Lovrenčić, Lucija Ljubić, Julijana Matanović, Miroslav Međimorec, Mira Muhoberac, Sanja Nikčević, Jasmina Pacek, Dubravka Težak, Galina G. Tiapko, Ivan Trojan i Igor Žic autori su čiji radovi sačinjavaju zbornik.
Deset tekstova je vezano za dramski opus Mire Gavrana, šest tekstova je vezano za prozni opus, a dosta je pisano i o romanima za djecu.
Nakon održane promocije zbornika u Zagrebu, ravnateljica knjižnice Nova Gradiška Biljana Dakić napomenula je da će se i ove godine nastaviti”Let s Gavranom” te će se održati treće izdanje.