Šest premijernih naslova u sezoni 2017./2018. GDK “Gavella”

Gradsko kazalište Gavella ljubiteljima kazališnih daski odlučila je u novoj kazališnoj sezoni 2017./2018. predstaviti čak šest premijernih naslova! Pet naslova će se izvesti na velikoj sceni , a jedan na programu Scene 121.

 

Kako ističu u najavi, u novoj sezoni opet je u središtu sapet pojedinac (ili više njih) koji se pokušava(ju) izboriti za svoje mjesto u svijetu, društvu, obitelji, pokušava(ju) se odrediti, osmisliti, artikulirati, izraziti.

 

Prvi premijerni naslov je tekst autora Joëla Pommerata Ponovno ujedinjenje dviju Koreja ,a režiju potpisuje Paolo Magelli. Riječ je o  duhovitom i poetičanom scenskom predložaku,a izvedbe suvremenih francuskih dramskih tekstova u hrvatskom su kazalištu rijetkost, pa je Ponovno ujedinjenje dviju Koreja već i po tome zanimljivost.

 

Sljedeći premijerni naslov je Kralj Rikard III. , a izvest će se 15.prosinca 2017.godine.  Za jedan od najuspješnijih Shakespeareovih komada režiju potpisuje Aleksandar Popovski.  Lordovi i kraljice, vojvode i ubojice, iscrtavaju fabularni sklop visoke napetosti i prenapregnutosti, donoseći na pozornicu svijet gdje je čovjek čovjeku ponajprije vuk, a tek potom brat, sin, prijatelj, ljubavnik…

 

Početkom 2018.godine izvest će se dva nova naslova hrvatskih pisaca: prvi je prozni – Karakaševo Sjećanje šume, u dramatizaciji mladog redateljsko-dramaturškog tandema Damjanović – Bajsić, a drugi je dramski- Pešutova Stela, poplava, ovjenčan Nagradom Marin Držić, iz pera našeg trenutno najizvođenijeg mladog dramatičara.

 

U ožujku 2018.godine održat će se premijera predstave Proces nastale prema  Kafkinom najpoznatijem romanu koji odlikuje jednostavan, pravocrtni fabularni sklop i istodobna neiscrpna slojevitost značenja, čudesna, tjeskobna atmosfera i emotivno-intelektualna zagonetnost. U režiji Renea Medvešeka, Proces se ukazuje kao priča koja neće ostati (tek) na simbolici, već će se zagledati u lica naših ovodobnih nemira i napetosti.

 

Na samom kraju kazališne sezone održat će se premijera Slikara rudara koji na duhovit način postavlja velika pitanja o izobrazbi, kulturi i radničkoj klasi.Tekst L. Halla na pozornicu kazališta Gavella dolazi u režiji Same M. Streleca.

 

Osim premijernih naslova gledatelji će u listopadu moći pogledati i okupljene vrhunce protekle sezone na još jednim, 32.Gavellinim večerima, u siječnju će tu ponovno biti i Krležine noći, a nastavlja se i s programom G točka: Grad u Gavelli, multimedijalnim okupljanjima pisaca te likovnih i glazbenih umjetnika.