“15.Festival svjetskog kazališta” okupit će neka od najzanimljivih europskih i svjetskih kazališta

Od nedjelje 10.rujna 2017.godine pa sve do subote 16.rujna 2017. godine u Zagrebu će se održati petnaesto izdanje Festivala svjetskog kazališta, a okupit će neka od najzanimljivih europskih i svjetskih kazališta. Predstave će se izvoditi na sceni Hrvatskoga narodnog kazališta  i Muzičke akademije u Zagrebu.

Kako se ističe u najavi Festivala , ovogodišnji program nastavlja ideju organizatora da gledateljima i kazališnim umjetnicima ponude uvid u trendove svjetske  kazališne scene kao i mogućnost usporedbe te pozicioniranja u kontekstu europskog, pa i svjetskog kazališta.

 

Zagrebačka publika tako će tijekom sedam dana moci vidjeti četiri predstave  Što ako su otišle u Moskvu (Brazil), Ramona (Gruzija), Sestre Macaluso (Italija) i Blockbuster (Belgija) koje su do sada prikazivane u kazališnim centrima od Avignona preko Pariza i Berlina.

 

10. i 11. rujna 2017. u  20:00 h    HNK  Zagreb

ŠTO AKO SU OTIŠLE U MOSKVU?  /  Christiane Jatahy (Brazil)

U Moskvu! U Moskvu! Tko se ne sjeća poziva da se sve napusti iz Čehovljeve Tri sestre. Za te mlade žene, zauvijek osuđene na provincijsku rutinu, zvuk imena velikoga grada nosio je nadu boljega života. Iz dalekoga Rio de Janeira, Christiane Jatahy čula je njihov plač i uzdrmala sekularne Čehovljeve zadanosti, ubacivši utopijsko  što ako. Što ako su otišle u Moskvu? I što ako su bile u Moskvi?

Kao i kod predstave Julia, kazališna redateljica-producentica perspektivu je dobila pridruživši trima likovima iz predstave četvrtoga: snimatelja.  Njegove sirove snimke uživo su montirane sa starijima, a izražavaju želju za promjenom grada i države te sudbine emigracije. Dok se predstava izvodi u prvoj sobi, film koji prikazuje ostatak događaja montiran je uživo i istovremeno projiciran u susjednoj kupaonici.

 

12.i 13. rujna 2017. u  20:00 h   scena Muzičke akademije  u Zagrebu   RAMONA   /    Rezo Gabriadze (Gruzija)

Glavna je junakinja lokomotiva Ramona, optimistična, znatiželjna i živahna, koja se zaljubi u čvrsti čelični stroj imena Ermon. Na svojim putešestvijama susreću cirkus i njegovu družinu akrobata, magične žonglere, koji okružuju tu prekrasnu željezničku romansu.  Ovu se predstavu može opisati kao slijed malih čuda: vlakovi idu uz zviždanje, vidimo upaljene prozore u mraku. Linija svjetlosnih valova koji se uzdižu i padaju oživljava tajanstvo Gruzije.  Junakinja Ramona osobito je častna, graciozna i ženstvena, a njezin dragi motor Ermon muškarac napete aktivnosti.

 

 

14. rujna 2017. u 20:00 h    HNK                                 SESTRE MACALUSO  /  Emma Dante (Italija)

Le Sorelle Malacuso pripovijeda o okupljanju sedam sestara. Nakon pogreba jedne od njih koji ih je iznova sjedinio, odbacuju korotno ruho, odijevaju šarene haljine i kupaće kostime, prisjećaju se svoga djetinjstva. Naoružane mačevima i štitovima, poput vitezova iz tradicionalnog sicilijanskog kazališta oživljavaju tragične uspomene i važne životne događaje — vraća im se siromah otac, zaštitnička majka, rođak koji je umislio da je Maradona.

 

 

 

16. rujna 2017. u  20:00 h    scena Muzičke akademije u Zagrebu BLOCKBUSTER  /  Collectif MENSUEL (Belgija)

Ideja predstave Blockbuster je manipulacija kombiniranjem podataka iz najpoznatijih američkih filmova. Filmovi su reducirani na mini sekvence i pričaju potpuno novu priču, nalik trileru inspiriranom Pikettyjevom analizom globalnog kapitalizma. Gledatelji će prepoznati antologijske scene u kojima glume Michael Douglas, Sean Penn, Brad Pitt, Tom Cruise, Julia Roberts, ali u ovoj urnebesnoj kazališnoj kuhinji oni kroz glasove glumaca i zvukove koje proizvode glazbenici, zapravo igraju belgijske političare.