U Galeriji Klovićevi dvori otvara se jedna od najiščekivanijih izložbi ove godine – retrospektiva Vaska Lipovca

U Galeriji Klovićevi dvori 14. rujna 2017. godine u 19:00 sati otvara se velika retrospektivna izložba uglednog hrvatskog umjetnika Vaska Lipovca. Izložba je postavljena na dvije etaže Klovićevih dvora, a  predstavit će oko 250 umjetničkih radova – od skulptura, slika, grafika,crteža, reljefa, instalacija do sasvim intimnih crtačkih zapisa nastalih na samom kraju Lipovčeva života.

 

Većina eksponata su najvećim dijelom iz vlasništva umjetnikove obitelji, od kojih će neka po prvi put biti javnosti pružena na uvid.

„Zahvalio bih se profesoru Makoviću , Galeriji Klovićevi Dvori , kustosici Ani Medić i svim ostalim suradnicima na inicijativi i želji da sudjeluju u ostvarenju ove izložbe.  Ova retrospektiva je nešto čime se Vasko za života nije htio  baviti. Njemu izložbe, odnosno retrospektive  nisu bile konačni zaokruženi dio opusa , nego je uvijek tražio neku novu temu s kojom će izaći u javnost, tako da je retrospektiva ostala nama nasljednicima.

Ova retrospektiva dolazi jedanaest godina nakon njegove smrti, a mi s tim velikim fundusom iz malog ateljea pokušavamo održati njegovo djelo živim. Ova retrospektiva je završetak takvog ciklusa i nov početak i nov način da se njegovo djelo sagleda i valorizira “ rekao je Mario Lipovac.

 

Mario Lipovac , dr. sc. Zvonko Maković, Silvija Bariša i Antonio Picukarić ravnatelj Galerije Klovićevi dvori

 

Autor izložbe je povjesničar umjetnosti dr. sc. Zvonko Maković koji posjetiteljima pruža presjek kroz sve faze umjetnikovog stvaralaštva , u rasponu od prvih radova koji su nastali početkom pedesetih godina za vrijeme studiranja na akademiji , pa sve do radova koji su nastali na samom kraju umjetnikova života.

„Do izložbe je došlo prije dvije godine, kada sam bio u ateljeu Vaska Lipovca. Taj prostor me oduševio i mislio sam kako bi bilo dobro to prenijeti negdje i tu sam pomislio na Klovićeve dvore koje su reprezentativan prostor .  Sam atelje Vaska Lipovca ima stotinjak kvadratnih metara , a dvije etaže Klovićevih dvora na kojima su izloženi radovi  imaju  preko  dvije tisuće kvadratnih metara.

Izložba  nije rekonstrukcija tog ateljea, a konačan izgled izložbe  je djelo mog sjajnog suradnika i  arhitekta Berislava Biondića, te cijele ekipe iz Klovićevih dvora“ rekao je povjesničar umjetnosti dr. sc. Zvonko Maković.

 

Vasko Lipovac – Šarena ševa

 

Vasko Lipovac je u jesen 1950.godine upisao netom otvorenu Akademiju primijenjenih umjetnosti. Tu akademiju su pohađali umjetnici poput Jagode Buić, Zlatka Boureka, Ordana Petlevskog, Zvonimira Lončarića, Ante Sony Jakića i nekolicina drugih.

Iz doba školovanja na Akademiji sačuvano je više Lipovčevih radova pa se lako mogu prepoznati kako njegove mogućnosti, tako i sposobnost primjene stečenoga znanja. Radi pejzaže i portrete, a zbog programa škole širi se registar tehničkoga znanja pa osim slika u ulju i temperi, radi grafike, temperu na staklu, a osobito treba istaknuti jedan vitraj kojemu je sačuvana i detaljna skica na kartonu. Moglo bi se reći kako je ovo prvo ozbiljno i zrelo djelo tada dvadesetčetverogodišnjega Lipovca. Ženu s mačkom, kako se zove vitraj iz 1955., posljednje godine školovanja na Akademiji, karakterizira naglašena stilizacija.

 

Vasko Lipovac – Žena s mačkom

 

Na izložbi će biti izložene skulpture, slike, grafike,crteži, reljefi, instalacije , a sve je raspoređeno po tematskim cijelinama i godinama nastajanja.

 

Tijekom osamdesetih i devedesetih godina Vasko Lipovac je  izradio figure šetača, prolaznika, mornara, mladenki,  biskupa, dokonih gospođa odjevenih u svečanu, pomalo staromodnu odjeću koji kao da su svi uhvaćeni na gradskome šetalištu u jednome trenutku.

 

 

Svakako najkompleksnija cjelina Vaska Lipovca iz prve polovice 90-ih godina, Biciklisti, predstavlja možda konačnu sintezu svih njegovih ranijih radova. Riječ je o dvadesetak ljudskih figura od bojanoga drveta koje se na biciklima, također drvenim, kreću u nizu poput natjecatelja s biciklističkih trka.

 

Vasko Lipovac – Biciklisti

 

Retrospektivnu izložbu Vaska Lipovca, jednog od najznačajnijih umjetnika Splita druge polovice 20. stoljeća te dobitnika brojnih nagrada za skulpturu, ilustraciju, te javne spomenike možete pogledati u Galeriji Klovićevi dvori do 07.siječnja 2018.godine, a paralelno s izložbom  na platuo Gradec biti će postavljena skulptura Vaska Lipovca.