„50. međunarodni festival kazališta lutaka PIF“ donosi presjek najboljih europskih, svjetskih i regionalnih lutkarskih ostvarenja

Grad Zagreb će od 16. do 22.rujna 2017. godine postati prava lutkarska metropola. Naime, ove godine održavat će se pedeseto jubilarno izdanje najstarijeg Međunarodnog festivala kazališta lutaka PIF. Festival će u sedam dana ugostiti preko dvije stotine izvođača iz osam zemalja svijeta i prikazati petnaest izabranih lutkarskih predstava u službenom dijelu programa.

 

„Misao vodilja jednog od najdugovječnijih kazališnih međunarodnih festivala u Hrvatskoj, širenje je granica lutkarstva, kako bi se uz već klasične lutkarske predstave, prikazale i one s druge strane lutkarstva koje obogaćuju i redefiniraju ovaj specifični umjetnički medij – ističe umjetnička selektorica festivala Livija Kroflin.

 

Početak festivala najavljuje povorka lutaka koja kreće u 11.00 sati iz Tkalčićeve ulice, ispred kućnog broja 33., a povorku predvodi velika lutka PIFko. PIFka prate Zli bubnjari, artisti Triko cirkus teatra, djeca iz Lutkarskog studija Zagrebačkog kazališta mladih s velikim mimičkim lutkama koje su sami izradili, djeca koja su sudjelovala na 3. likovnom natječaju LUTKA, MASKA, PIF

 

47.PIFova povorka lutaka

 

Čast otvorenja festivala pripala je središnjem akademskom državnom lutkarskom kazalištu iz Moskve Sergej Obrazcov koje će 16.rujna 2017.godine na Sceni Travno izvesti predstavu Djevojčica iz Lenjingrada. Predstava kombinira lutke, kadrove iz vojnih kronika, animaciju i filmove, a prikazuje život male Valje za vrijeme okupacije Lenjingrada.

 

Djevojčica iz Lenjingrada

 

Kako se ističe u najavi festivala, ovogodišnji must see festivala je i kineska kazališna trupa Guangxi, koja na specifičan način spaja drevne kineske instrumente, ples i lutke. Predstava je osvojila Zlatnu nagradu na drugom Međunarodnom festivalu lutkarstva u Pragu.

 

Novi šarm lutkarstva

 

Na programu ovogodišnjeg PIF-a nalaze se i višestruko nagrađivana solo izvedba Jesenski portreti, Amerikanca Erica Bassa, tradicionalna španjolska priča o Don Juanu u izvedbi Kazališta Tyjatr iz Slovačke, predstava Dindim, o nježnosti temeljena na istinitom događaju o nesvakidašnjem prijateljstvu čovjeka i mageljanskog pingvina, te humoristično-ljubavna priča Jer te volim kazališta Skromlehjulet iz Kraljevine Norveške.

 

Jesenski portreti

 

Ovogodišnji PIF prikazat će se presjek najboljih europskih, svjetskih i regionalnih lutkarskih ostvarenja, a predstave se bave temom odrastanja, tolerancije prema drukčijima, preko neobičnih prijateljstava, ljubavnih zavrzlama do osjećaja pripadnosti, slobode, sreće i hrabrosti.

 

U srijedu 20.rujna 2017. godine u 19:30 sati održat će se predstavljanje monografije pod nazivom Zvonko Festini – karizmatični bard hrvatskog lutkarstva. Monografija pokriva sve životne periode i sve oblike Festinijeva stvaralaštva, ali je u najvećem dijelu ipak posvećena njegovom lutkarstvu. Autor opsežne studije o Festinijevu lutkarstvu  je Abdulah Seferović Sefi, jedan od njegovih ponajboljih prijatelja i poznavalaca.

 

 

Osim kazališnog programa , organizatori su i ove godine za posjetitelje pripremili kreativne radionice, stručne edukacije, projekcije animiranih filmova, izložbe i predstave na gradskim ulicama i trgovima. Tijekom festivala također će se moći pogledati i retrospektivna izložba pod nazivom PIF-ovih 50 u Kulturnom centru Travno.