U Tehničkom muzeju Nikola Tesla održat će se radionica za djecu “Veliki izumi za male ljude” koja će upoznati djecu s najrevolucionarnijim tehničkim izumom – parnim strojem

U Tehničkom muzeju Nikola Tesla u subotu 21. listopada 2017.godine  u vremenu od 10:00 do 11.30 sati održat će se radionica pod nazivom Veliki izumi za male ljude. Voditelj radionice glumac Marko Makovičić povest će posjetitelje na put u vrijeme kada su parni strojevi bili glavni izvor pogonske energije.

 

Parni stroj je bio nezamjenjiv izvor pogonske energije gotovo dva desetljeća, a smatra se jednim od najrevolucionarnijih tehničkih izuma u povijesnom razvoju ljudskog društva.

 

Tehnički muzej Nikola Tesla raspolaže bogatom zbirkom koja daje presjek razvoja pogonskih strojeva koji su značili i pokrenuli industrijsku revoluciju. Iako je Titanic bio najveći pokretni objekt na svijetu izrađen ljudskim rukama, parni strojevi u Tehničkom muzeju Nikola Tesla koristili su se u domaćoj sredini i pokretali su npr. pilanu u Gorskom kotaru ili, pak, pogon generatora u elektrani u Kninu.

 

Sve o izumu parnog stroja, njegovu radu i načinu na koji je promijenio svijet posjetitelji će saznati na ovotjednoj radionici, a tom prigodom u Tehničkom muzeju Nikola Tesla pokrenut će pojedine parne strojeve iz stalnog postava!

 

Program je namijenjen djeci u dobi od 6 do 10 godina. Broj sudionika je ograničen, a za radionicu se potrebno prijaviti putem telefona na broj 01/4881-643, 01/4844 050 ili e-maila kosjenka.laszlo.klemar@tmnt.hr. Na radionicama je obavezna prisutnost odrasle osobe u pratnji djeteta.