U poznatom bečkom dvorcu i muzeju Belvedere svečano je otvorena izložba “Izazov moderne Zagreb – Beč oko 1900.”

U prostoru Orangery u Galeriji Belvedere u Beču svečano je otvorena izložba Izazov moderne Zagreb – Beč oko 1900. Izložba je otvorena pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i predsjednika Republike Austrije Alexandera Van der Bellena, a ostat će otvorena za posjetitelje do 18. veljače 2018. godine.

 

Fotografija: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske

 

 

Na izložbi je izloženo 130 radova koji predstavljaju presjek likovnoga stvaralaštva Beča i Zagreba na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće na području slikarstva, kiparstva i arhitekture.

 

 

 

Izložba je prvobitno bila održana u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu od veljače do svibnja 2017. godine,a koncepcijski ju potpisuju autorice dr. sc. Irena Kraševac, Petra Vugrinec, dr. sc. Marina Bagarić i Darija Alujević.

 

Ministrica kulture Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek u društvu ravnateljice muzeja Belvedere Stelle Rolling, ravnatelja Galerije Klovićevi dvori Antonia Picukarića, veleposlanice Republike Hrvatske u Republici Austriji dr. Vesne Cvjetković te autorica izložbe dr. sc. Irene Kraševac, Petre Vugrinec, dr. sc. Marine Bagarić i Darije Alujević

 

Oko 1900. godine Beč je bio kulturni centar Austro-Ugarske te je postao značajno odredište za mnoge umjetnike i intelektualce. Kada su hrvatski umjetnici stigli u Beč, gradom je dominirao stil Historicizma. Umjetnici su bili duboko pod utjecajem Gustava Klimta, Bečke secesije i njihova podjela iz Künstlerhausa.

 

Sličan se pokret nešto kasnije pojavio u Zagrebu utjecajem Vlaha Bukovca. Bukovac koji je učio zanat u Parizu,sa svojim je sljedbenicima, od kojih je većina studirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Beču, doveo modernizam u Hrvatsku. Antonija Krasnik i Nasta Rojc učile su slikati u Beču, dok je Slava Raškaj također stvarala pod uplivom Bečke secesije.

 

 

 

Izložbu je prigodnim riječima otvorila ravnateljica muzeja Belvedere Stella Rolling, a javnosti su se obratili Ministrica kulture Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek, glavni tajnik austrijskoga Ministarstva za Europu, integraciju, vanjske poslove Michael Linhart i autorica izložbe Petra Vugrinec.

 

Otvorenje izložbe je privuklo veliki interes javnosti, a među prisutnima su nazočili ravnatelj Galerije Klovićevi dvori Antonio Picukarić, veleposlanica Republike Hrvatske u Republici Austriji dr. Vesna Cvjetković, te mnogi uglednici i kolekcionari koji su na izložbu stigli iz Zagreba.

 

Fotografija: Ministartvo kulture Republike Hrvatske

 

Ravnateljica muzeja Belvedere Stella Rolling istaknula je kako nas ova djela austrijskih i hrvatskih umjetnika na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće uvode u umjetničko ozračje i značajno poglavlje hrvatske povijesti umjetnosti. Nakon što je pogledala izložbu postavljenu  u Zagrebu odlučila ju je dovesti u Beč i izložiti mnogobrojnim posjetiteljima u Belvedereu. Od izloženih hrvatskih autora istaknula je da joj se najviše sviđaju slike Vlahe Bukovca i djela Ivana Meštrovića.

 

Ravnateljica muzeja Belvedere Stella Rolling / Foto: Zorana Vukić©www.cro-kultura.com, Beč 2017.

 

Ministrica kulture podsjetila je kako je izložba dio projekta Godina kulture Austrija – Hrvatska 2017., a svečanost otvorenja istaknula kao jedan od vrhunaca ovoga projekta, koji će sigurno otvoriti nove mogućnosti suradnje između institucija i umjetnika dviju država. U svome govoru podsjetila je i na nedavno potpisan obnovljeni Program suradnje u području kulture i obrazovanja za period od 2016. do 2020. godine između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Austrije, koji i formalno omogućuje intenziviranje suradnje. Naglasila je kako od povijesnih početaka Hrvatska pripada srednjoeuropskomu, panonskom, i mediteranskomu, jadranskom, kulturnom krugu, dijeleći tijekom više stoljeća jedinstvenu povijest i kulturu. Danas dijelimo našu suvremenost u okrilju zajedništva i članstva u Europskoj uniji.

 

Ravnatelj Galerije Klovićevi dvori Antonio Picukarić istaknuo je da je za Galeriju Klovićeve dvore velika stvar da je izložba izložena u Belvedereu, a još veća je da je izložba došla na njihov poziv. Rekao je da je to povratak naših najvećih imena hrvatske umjetnosti koji su živjeli, radili,studirali i družili se s najvećim imenima austrijske umjetnosti. Također je spomenuo da je s profesorom Weidingerom započeo razgovore da izložba nakon Beča bude izložena i u Leipzigu.

 

Dvorac Belvedere u Beču / Foto: Zorana Vukić©www.cro-kultura.com, Beč 2017.

 

Posjetitelji bečkog Belvederea na izložbi će moći usporediti djela Gustava Klimta, Kolomana Mosera, Karla Molla s djelima Vlahe Bukovca, Tomislava Krizmana, Ivana Meštrovića i mnogih drugih. Rječite će biti usporedbe bečke i zagrebačke arhitekture kroz ostvarenja Otta Wagnera, Josefa Hofmanna, Adolfa Loosa te Vjekoslava Bastla, Aladara Baraniaya i Viktora Kovačića.