Četiri Gavranove inozemne premijere

Hrvatski književnik i dramatičar Miro Gavran koji  je do sada imao preko 300 premijera diljem svijeta, a koje je pogledalo više od tri milijuna gledatelja, može se pohvaliti s podatkom da će mu se u  idućih mjesec dana održati čak četiri inozemne premijere.

 

„Jako sam sretan kada se dogode premijere mojih tekstova u drugim zemljama. To je svojevrsna potvrda da  moje drame i komedije nose univerzalno značenje. Proteklih godina mi se ponajviše igraju upravo ova tri teksta: Lutka, Sve o ženama i Muž moje žene. Osamdesetih i devedesetih godina ponajvše su mi se igrali tekstovi s biografskim licima i povijesnim kontekstom kao Ljubavi Georgea Washingtona, Čehov je Tolstoju rekao zbogom, Kreontova Antigona i Noć bogova. U novije vrijeme i hrvatski i europski, a i svjetski teatar je skloniji kazališnim tekstovima suvremene tematike. Usudjujem se reći da najveći uspjeh u današnje publike ostvaruju oni tekstovi u kojima se ostvaruje balans izmedju dramskog i komičnog. U pitanju su zemlje u kojima sam i do sada bio puno igran, tako da se nadam da će tamošnja publika i kritika i ove predstave dobro prihvatiti.“

 

21.listopada 2017.godine u Pozorištu Prijedor  održat će se  premijera Gavranove drame Sve o ženama , u režiji Darka Cvijetića. U glavnim ulogama će nastupiti Mirela Predojević, Sabina Halilović i Jelena Seksen.

 

 

28.listopada 2017.godine u Sensemble Theatru iz Augsburga u Njemačkoj izvest će  premijera Gavranove komedije Lutka. Tihomir Glowatzky  preveo je komediju na njemački jezik, redatelj je Sebastian Seidel, dok u glavnim ulogama nastupaju Kerstin Becki i Heiko Deitz.

 

Glumci Kerstin Becki i Heiko Deitz

 

Istoga dana  održat će se  premijera Gavranove komedije Muž moje žene u izvedbi Teatra M-ART iz Moskve. Premijera će se održati u gradu Kirovu.  Sergej Girin  preveo je komediju na ruski , redatelj je Mikhail Klushkin, dok u glavnim ulogama nastupaju Ekatarina Porubel, Anton Chudetsky i Victor Yourchenko.

 

23.studenoga 2017.godine WeMove Theater iz Bangalorea u Indiji premijerno će   izvesti Gavranovu dramu Sve o ženama na karnatačkom jeziku. Prijevod i režiju potpisuje Sindhu Hegde, dok u glavnim ulogama nastupaju Sri Priya, Soundarya Nagaraj i Sushma Nanjunda Swami.

 

Premijera drame Sve o ženama na karnatačkom jeziku označit će Gavranov dvostruki jubilej, naime riječ je  o četrdesetom jeziku na koji je neki njegov tekst preveden , te o pedesetoj premijeri drame Sve o ženama koja je do sada premijerno igrala od Sjeverne i Južne Amerike, pa sve do Europe i Azije.

.