Učenici osječke Isusovačke gimnazije posjetili “Interliber”

U subotu 11.studenog 2017. godine na zagrebački međunarodni sajam knjiga i učila, 40. Interliber, pristigli su učenici Isusovačke klasične gimnazije s pravom javnosti u Osijeku. Došli su kako bi pogledali najnovije ponude hrvatskog izdavaštva, ali i kako bi porazgovarali s akademikom i književnikom Pavlom Pavličićem, s kojim su imali organiziran susret.

 

Nakon pozdravne riječi književnice Julijane Matanović, u ime izdavačke kuće Mozaik knjiga pozdravila ih je Ana Tafra, zadužena za odnose s javnošću. Moj je zadatak, kao urednice za književnost na portalu www.cro-kultura.com , bio upoznati ih i s književnom kritikom, a akademik Pavličić rekao im je nešto više o procesu nastajanja i izdavanja djela.

 

Razlog zbog kojeg sam ove mlade učenike odlučila spomenuti u rublici  Mladi u kulturi  jest taj što su u potpunosti opravdali stav svoje gimnazije kako cjelovit rast osobe vodi u djelovanje, a sama škola prožima svoje đake duhovnošću, inicijativom, integritetom i brižljivošću. Naime, iako mladi, postavljali su vrlo jasna i zrela pitanja, obuhvaćajući sve o čemu se na susretu govorilo, no pokazujući i vlastitu oštroumnost.

 

Andrea Divić u društvu književnika Pavla Pavličića / Fotografija : Andrea Divić©www.cro-kultura.com, Zagreb 2017.

 

U svojoj školi imaju filmsku i dramsku grupu, ali i uspješan list  Semper magis  koji već 16 godina rađa mlade novinare. Znatiželjan novinarski duh i upućenost u umjetnost pokazali su i na susretu s nama. Na književnim susretima općenito, često je rijetkost publika koja vrvi pitanjima do te mjere da je predviđeno vrijeme za pitanja prekratko, pogotovo kad je riječ o mlađoj publici. Kritičko razmišljanje i mladenačko promišljanje ukazali su mi na to da će možda neki od njih zasigurno ostaviti traga na hrvatskoj kulturnoj sceni, a možda i poći tragom svojih profesorica i profesora kojima doista mogu biti na ponos.

 

Pokazali su da su godine u slučaju oštroumnosti doista samo broj i iskreno me veseli vidjeti entuzijazam mladih, ali i zainteresiranost za hrvatsku pisanu riječ i činjenica da će mi neki od njih možda postati kolegama. U svakom slučaju, veselim se nekom novom susretu s njima!