“Palikuće” oduševile varaždinsku publiku!

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu održana je premijera drame Palikuće rađenog po tekstu jednog od izvođenijih dramskih autora njemačkog govornog područja dramatičara i esejiste Maxa Frischa.

 

Režiju u varaždinskom kazalištu potpisuje Ivica Kunčević, a redatelj ističe da je mnogo razloga koji su ga privukli ovom autoru i njegovom tekstu. Prije svega, po njegovom mišljenju radi se o jednom iznimnom autoru koji uspijeva spojiti smiješno i pametno, a njegove su obrade društvenih zbivanja sklone farsičnosti i groteski. Također, notorna je činjenica kako je Frisch rijetko izvođen u hrvatskim teatrima, pa je ovo dobra prilika kako bi se kazališna publika upoznala sa ovim velikanom književnosti 20. stoljeća.

 

Fotografija: Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu

 

Drama originalnog naziva Biedermann und  die Brandstifter. Ein Lehrstuck ohne Lehre  ili u prijevodu Poštenjak i Palikuće bave se licemjerjem okoline i malodušnoću društva, a kad se tome još doda i odbacivanje ikakve odogovornosti te nepoštivanje drugih – otvara se teren i za komične situacije.

 

U glumačkoj podjeli uloga Protagoniste Palikuća, gospodina Jozefa Horvata pripala je dugogodišnjem prijatelju varaždinskog teatra Peri Juričiću dok je uloga gospođe Berte pripala Ljiljani Bogojević. Ostale uloge tumače: – Hana Hegedušić, Stojan Matavulj, Marinko Prga, Sunčana Zelenika Konjević, Beti Lučić, Marija Krpan, Karlo Mrkša i Zdenko Brlek dok interesantan kor vatrogasaca čine, Darko Plovanić, Filip Eldan, Nikša Eldan te Vid Novak Kralj.

 

Fotografija: Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu

 

Drama Poučni komad bez pouke, premijerno je izvedena 1958. godine u Zurichu i ubrzo je Frischu donijela planetarni uspjeh kao dramskom piscu koji se na krajnje inteligentan način zna pozabaviti kritikom totalitarnog sustava, ali i malograđanštine.  Sljedeća izvedba drame Palikuće je 15.prosinca 2017.godine u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu.