Popratna događenja za djecu i odrasle uz izložbu Zdenka Bašića u Galeriji Klovićevi dvori

 

Prosudbena komisija Šestog hrvatskog bijenala ilustracije u sastavu Darko Kreč, Mihaela Majcen Marinić, Danijela Marković, Iva Sudec Andreis i Koraljka Jurčec Kos Veliku nagradu bijenala dodijelila je autoru Zdenku Bašiću. Autor je najbolje odgovorio na zadanu bijenalnu temu –preispitivanja odnosa ilustracije i animacije, a predloženim radovima obrazložio njihovo preplitanje i primjenu.

 

Izložba jednog od najmlađih i najtalentiranijih autora među do sada nagrađenima sastoji se od originalnih ilustracija velikih formata i do sad realiziranih animiranih filmova. Prate ih skulpture koje autor radi kao dopunu svim svojim projektima, te zasebna instalacija inspirirana Božićnom pričom Charlesa Dickensa u foajeu za vrijeme Adventa. Dodatno je istaknut proces nastanka animiranih ili dokumentarno/igranih filmova poput: Sjeverozapadnog vjetra, Vesla, Gulivera  i Mjesečevih sjena.

 

U sklopu izložbe Vjetrove sjene koju možete razgledati sve do 28.siječnja 2018.godine u Galeriji Klovićevi dvori održat će se niz događanja i predavanja u siječnju.

 

04.01.2018. od 12:00 do 14:00 sati – Zdenko Bašić priča priče

U četvrtak, 4. siječnja 2018. u 12 sati Zdenko Bašić priča priče za djecu u prostoru izložbe. Bajkoviti prikazi Zdenkove izložbe uvesti će  najmlađe posjetitelje u čarobni svijet Zdenkovih likova i njihovih dogodovština.
Nakon priče u 13:00 sati održat će se radionica Izrade šumskih gljiva od žice, spužve i krpica. Poželjna pomoć roditelja ili djedova i baka.

Voditeljica radionice je Tihana Ostreš, koja se bavi izradom lutaka i likova iz maste: Vilenjaka, anđela, bajkovitih kraljevića i kraljevna…

 

 

 

Raspored predavanja:

 

09.1.2018. u 18 sati – Lidija Bajuk O copernicama, vragovima, vodenome čovjeku i posljednjem sudu u kontekstu dokumentarno-igranog serijala Sjeverozapadni vjetar, HRT, 2017.

 

16.1. 2018. u 18 sati – dr. sc. Mihaela Majcen Marinić Zdenko Bašić u kontekstu suvremene hrvatske animacije

 

23.1. 2018. u 18 sati – izv. prof. Darko Kreč: Zdenko – student i  kolega – osvrt na djelovanje Odsjeka za animirani film i nove medije zagrebačke ALU.

 

 

Izvor: Galerija Klovićevi dvori