Kako potaknuti kreativno pisanje kod djece?

 

Koliko je važno jezično izražavanje , ali i čitanje kod učenika osnovnih škola znaju u zagrebačkom Hoću knjigu Megastore-u, gdje su odlučili održati dvije interesantne radionice za djecu. Prva radionica je vezana uz kreativno pisanje, a druga uz jednostavnije i brže učenje.

 

Fotografija: “Hoću knjigu” Megastore

 

Kako bismo svome djetetu omogućili što bolji razvoj vještina izražavanja koje su od presudne važnosti za kasniji uspjeh u karijeri, ali i u svakodnevnoj komunikaciji , preporučuje se čitanje knjiga različitih žanrova.

 

„Najučinkovitiji način bogaćenja rječnika, koje je nužno za uspješno jezično izražavanje, kako pisano, tako i usmeno, jest čitanje knjiga. Ponudite djetetu i one knjige i slikovnice koje nisu dio lektirnog popisa. Iako učitelji i profesori čine sve kako bi učenicima ponudili knjige različite tematike i upoznali ih i s novim naslovima, vremenska ograničenost nije na njihovoj strani.

 

Zato je potrebna uključenost roditelja. Osim toga, vi najbolje znate što vaše dijete voli, a što ne, što bi ga moglo zanimati i slično. Čitajte mu pokoju priču prije spavanja ili barem zajedno prođite nekoliko stranica lektire (nipošto nemojte čitati sve umjesto njega). U konačnici, ljubav prema čitanju i pisanju stvara se upravo u roditeljskom domu“ ističe voditeljica prve radionice kreativnog pisanja za djecu, Tatjana Barat.

 

Fotografija: “Hoću knjigu” Megastore

 

Pisanje može biti ugodnije i zanimljivije ako djetetu stvorite ugodan kutak i pripremite potrebne materijale. Pri tome treba pisanje pretvoriti u igru, je l’ djeca tako najlakše uče!

 

„Primjerice, napravite kartice s riječima za koje znate da ih dijete još ne poznaje. S jedne strane napišite pojam, a s druge definiciju pojma pa zadajte djetetu upotrebu određene riječi u kratkom tekstu. Tako će naučiti kako uklopiti nove riječi u svoj postojeći vokabular.

 

Jednako tako mu možete zadati određene likove ili situaciju koju potom dijete samo mora razriješiti i osmisliti daljnji tijek priče. Osim toga, praksa pokazuje da djeca vole mijenjati tijek već poznatih priča pa mu možete zadati da promijeni kraj Crvenkapice ili doda nove likove“ ističe voditeljica prve radionice kreativnog pisanja za djecu, Tatjana Barat.

 

Neka se uz vašu policu s knjigama djeci ponudi i mogućnost odlaska u knjižnicu ili knjižaru, jer se osim bogatijeg izbora knjiga tamo održavaju i mnogobrojne promocije knjiga, te razne radionice za pisanje koje su namijenjene djeci njihovog uzrasta.

 

Fotografija: “Hoću knjigu” Megastore

 

Prva takva Radionica kreativnog pisanja za djecu održat će se 8. siječnja 2018.godine u 18:00 sati u zagrebačkom Megastoreu Hoću knjigu, a svoje dijete (od 8 do 12 godina) možete besplatno prijaviti putem weba. Najbolje priče bit će objavljene na mrežnim stranicama Hoću knjigu i nagrađene knjigom po izboru. Druga radionica pod nazivom Radionica učenja Vjeruj u sebe će se održavati od 09. do 13.siječnja 2018.godine.