Stipan Tadić: “Nisam ja birao, umjetnost me sama privukla”

 

Stipan Tadić je mladi hrvatski slikar rođen 1986. godine. Smatra se jednom od najvećih mladih zvijezda hrvatskog slikarstva , a samostalno izlaže još od 2009. godine.

Iako se većinom bavi slikarstvom u tradicionalnom smislu, većinom uzimajući za polazište portrete , u zagrebačkoj Laubi otvorena mu je izložba pod nazivom Hrvatske planine koja će biti izložena sve do 03. veljače 2018.godine.

 

 

Nakon završene Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna u Zagrebu upisujete studij ALU u Zagrebu na kojoj ste diplomirali 2011.g. u klasi prof. Zlatka Kauzlarića Atača. Kako je započeo ciklus vašeg umjetničkog stvaralaštva?

 

Ja zapravo slikam i crtam još od djetinjstva, tako da su školovanje i profesionalna karijera krenuli sami od sebe. Od srednje škole radim covere za CD-e za bendove , a na završetku ALU već sam izlagao i prodavao svoje radove.Nisam previše birao , više me umjetnost sama privukla.

 

Izložba “Hrvatske planine” slikara Stipana Tadića / Fotografija: Zorana Vukić©www.cro-kultura.com, Zagreb 2018.

 

Tko Vam je slikarski uzor?

Imam ja puno uzora , ali oni se mijenjaju s vremena na vrijeme. Oduvijek sam volio Brueghela i Boscha i sjevernu renesansu. Tu je i Otto Dix i klasičari iz škola u Leipzigu i Dresdenu koji pripadaju novim objektivistima.

 

Kojom tehnikom volite najviše slikati?

Najviše volim jajčanu temperu u kombinaciji s uljem, ali i akvarel. Zapravo najrađe crtam i onda sve tehnike koje su crtačke volim i u slikarstvu.

 

 

Stipan Tadić : “Sljeme” , ulje i jajčana tempera na platnu , 2017. / Fotografija: Zorana Vukić©www.cro-kultura.com, Zagreb 2018.

 

Koliko dugo ste pripremali izložbu Hrvastke planine ?

Sve skupa sam slikao dva do tri mjeseca. Cijeli ciklus je nastao u Leipzigu u Njemačkoj, gdje sam si uzeo atelje, s obzirom na to da je Zagrebu teško iznajmiti atelje , je l’ su već svi zauzeti . Stariji umjetnici imaju iznajmljeno po dva-tri ateljea, pa mladim slikarima jedino preostaje iznajmiti stan. Cijeli ciklus posvećen je planinama po koje sam posjetio i po kojima sam planinario. Htio sam da moje slike budu u funkciji kakvu imaju planine, da predstavljaju koncept ljepote koji nije toliko čest u umjetnosti. Zatim sam htio to osvježiti i napraviti nešto novo.

 

 

 

Dotaknuli ste se mladih hrvatskih umjetnika , mogu li oni u Hrvatskoj živjeti od umjetnosti?

Većinom ne , sami si sponzoriraju umjetnost radeći drugi posao. Najidealnije je ako imate obitelj koja je boljeg imovinskog stanja pa možete raditi što želite.

 

 

Trebaju li se mladi umjetnici školovati vani?

Apsolutno , svi bi se trebali školovati vani. Iako upisati MA i povezati se. Hrvatskoj trebaju ljudi koji su povezani s Europom, je l’ smo dosta zatvorena zemlja.

 

 

I za kraj otkrijte nam gdje Vam je san jednog dana izlagati slike?

Svejedno mi je gdje izlažem.