U Hrvatskoj se trinaestu godinu zaredom održava manifestacija “Noć muzeja”

Hrvatsko muzejsko društvo u suradnji s brojnim hrvatskim muzejima i drugim baštinskim institucijama, u petak 26. siječnja 2018. godine, od 18.00 do 01.00 sat po trinaesti put, organizira manifestaciju Noć muzeja.

 

U skladu s pozitivnom praksom i ostvarenim uspjesima, Noć muzeja 2018. godine koncipirana je i ove godine kao dinamična manifestacija s bogatim programima u muzejima i drugim baštinskim ustanovama i događanjima na otvorenim pozornicama i trgovima u hrvatskim gradovima i mjestima. Okvirna tema ovogodišnje Noći muzeja je Muzeji i sport.

 

Naglasak manifestacije stavljen je na sagledavanja postojećih i stvaranju novih zbirki i muzeja na temu sporta, poticanju lokalnih inicijativa na očuvanju i usporednom vrednovanju sporta, u svim njegovim pojavnim oblicima, te stvaranju ozračja osjetljivosti na sport kao kulturološku vrijednost i njegovu prisutnosti u raznolikim oblicima društvenog i individualnog stvaralaštva, te na aktivnom uključivanju posjetitelja u aktivnosti muzeja i stvaranju nove muzejske publike.

 

Sport, prema opće prihvaćenim definicijama, je skupni pojam tjelovježbene aktivnosti u kojima dominira natjecateljski duh; njegovanje tjelesnih svojstva i sposobnosti, njihovo provjeravanje i unapređivanje putem igre, borbe i natjecanja. Sport je popularna i raširena društvena pojava, sastavni dio kulture suvremenog društva.

 

Danas, sport sagledavamo dijelom tradicije i kulture suvremenog društva, kroz njegove brojne pojavne oblike od dječjih igara, narodnih oblika nadmetanja, rekreativnih aktivnosti do amaterskog i profesionalnog sporta raznorodnih grana, sportska udruženja, pojedince, navijače i natjecanja, ali i kroz znanost, umjetnost i politiku.

 

Široki raspon određenja teme sporta, muzejima pruža, neovisno o njihovoj vrsti, neograničene mogućnosti razrade i sagledavanja sporta u kontekstu suvremene muzejske prakse; integriranjem u svakodnevnicu, razvijanjem i potvrđivanjem identiteta pojedinca, grupe ili zajednice, kroz multidisciplinarni i multimedijalni pristup.

 

Iako se u Hrvatskoj od polovice prošlog stoljeća sustavno prikuplja građa vezana za povijest i razvoj sporta, danas djelomično izložena i u Hrvatskom sportskom muzeju u Zagrebu, sportska baština nije adekvatno zastupljena i prezentirana u hrvatskim muzejima

 

Stoga i odabir sporta za temu Noći muzeja 2018. ima za cilj dodatno potaknuti rasprave o problematici sportskih zbirki i muzeja u Hrvatskoj.

Poticaj za temu Noći muzeja 2018. proizašao je i iz trenutka sadašnjosti; Europsko prvenstvo u rukometu održat će se u Hrvatskoj od 12. do 28. siječnja, a XXIII. Zimske olimpijske igre održat će se u južnokorejskom gradu Pyeongchangu od 9. do 25. veljače 2018. godine.

 

U sportskom ozračju, Hrvatsko muzejsko društvo poručuje sportašima, navijačima, muzealcima i posjetiteljima da i ove godine posjete bogate programe u hrvatskim muzejima u trinaestoj po redu Noći muzeja na temu sporta.

 

 

Odlična vijest za posjetitelje zagrebačkih instituacija je da će ZET organizirati Turistički tramvaj i Mini autobuse za posjetitelje, a Uspinjača će raditi do 02:00 sata ujutro.

 

Turistički tramvaj vozit će na muzejskoj liniji kružnom trasom Rooseveltov trg – Frankopanska – Trg bana Jelačića – Zrinjevac – Mihanovićeva – Vodnikova – Savska – Rooseveltov trg.

 

Mini autobusi vozit će od Muzeja Mimare na Gornji grad, trasom Frankopanska – Mesnička – Brezovačkog – Matoševa – Jezuitski trg – Opatička – Ilirski trg – Opatička – Trg Svetog Marka – Mesnička – Frankopanska – Muzej Mimara.

 

Autobus će od 18 sati pa sve do ponoći voziti i na liniji sa Trga Mažuranića do Muzeja suvremene umjetnosti i Zagrebačkog velesajma (paviljon 7) te natrag.
Polasci sa Trga Mažuranića ostvarivat će se od 18 sati svaki puni sat, dok će se polasci sa Zagrebačkog velesajma ostvarivati također svaki puni sat, počevši od 18.30, sve do 0.30 sati iza ponoći.

 

VAŽNO!

Prijevoz turističkim tramvajem, kao i na izvanrednim autobusnim linijama bit će besplatan, dok će se usluga naplaćivati na redovnim tramvajskim, autobusnim linijama i uspinjači!

 

U gradu Zagrebu sudjeluje najviše institucija: Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu, Arheološki Muzej U Zagrebu, Atelijer Meštrović,Conoko d.o.o.,Dječji vrtić Šegrt Hlapić, Etnografski muzej, Zagreb,Fakultet elektrotehnike i računarstva, Galerija Klovićevi dvori, Galerija Mala d.o.o., Gliptoteka HAZU,HAZU Knjiznica, Hrvatski državni arhiv, Hrvatski glazbeni zavod, Hrvatski muzej arhitekture HAZU, Hrvatski muzej naivne umjetnosti, Hrvatski povijesni muzej, Hrvatski prirodoslovni muzej, Hrvatski školski muzej, HT muzej, Informativno-multimedijski centar HNS-a, Javna ustanova -Maksimir, Klub studenata elektrotehnike, Konfucijev institut Sveučilišta u Zagrebu, Lauba – kuća za ljude i umjetnost, MMC Dražen Petrović, Muzej automobila Ferdinand Budicki, Muzej grada Zagreba,Muzej Prigorja, Muzej suvremene umjetnosti Zagreb, Muzej za umjetnost i obrt Zagreb, Oris Kuca arhitekture, Posudionica i radionica narodnih nošnji, Strossmayerova galerija starih majstora HAZU,Tehnički muzej Nikola Tesla, Tiflološki muzej, Veterinarski fakultet, Zagrebački holding.

 

Koje ostale institucije u Hrvatskoj sudjeluju u Noći muzeja provjerite na http://nocmuzeja.hr/popis-muzeja/

 

Pokrovitelji manifestacije: MInistarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Zagreb, Hrvatska radiotelevizija, Europlakat, Jutarnji list, Culturalplaces – Oroundo, Turistička zajednica grada Zagreba, Zagrebački holding, ZET – zagrebački električni tramvaj i Zagrebačka pivovara.

 

 

Izvor: Hrvatsko muzejsko društvo