Objavljeno je novo djelo najplodonosnijeg hrvatskog autora Pavla Pavličića „Pohvala starosti“

 

Pavao Pavličić nas već dugi niz godina oduševljava zanimljivim i duhovitim ogledima o svijetu oko nas (sjetimo se samo naslova poput Svoj svome, Zagrebački odrezak, Prolazna soba, Bilo pa prošlo, Narodno veselje…) no Pohvalu starosti, unatoč svemu, nije mogao napisati ranije pa je zbog iskustva „vlastite kože“ ova knjiga još uvjerljivija, točnija ali i duhovitija. Autor je dovoljno star da dobro poznaje problematiku, a s druge strane – priseban da o njoj zanimljivo pripovijeda.

 

Sama struktura djela otkrit će nam feljtonistički pristup ovoj tematici iz različitih perspektiva, imenujući ih imenima društvenih i humanističkih disciplina. Pripovijedanje je podijeljeno na četiri dijela: Fiziologija, Psihologija, Sociologija i Filozofija, gdje već sami naslovi dovoljno govore o čemu je riječ, a svaki dio sadrži desetak ogleda o mukama i radostima staračke dobi.

 

Književnik Pavao Pavličić / Fotografija: Mozaik knjiga

 

Budući da je veći dio svoj života posvetio istraživanju starije hrvatske književnosti, upravo definiranjem pojma senex comicus (smiješni starac) započinje svoju novu knjigu, te utvrđuje da i u visokoj dobi strasti ne nestaju, nego se samo skrivaju pred društvenim pritiskom.

 

Starac se ne može riješiti one glavne osobine koja ga najčešće čini smiješnim – silna želja da ne bude star i da svoju okolinu uvjeri kako doista nije. A to vrijedi, tvrdi Pavličić, i u komedijama i u životu.

 

 

Izvor: Mozaik knjiga