U “Galeriji SC” će se 10.veljače 2018. održati otvorenje izložbe fotografskih slika “Impromptu” nagrađivanog direktora fotografije Marija Delića

 

U zagrebačkoj Galeriji SC u subotu 10. veljače 2018. u 20:00 sati održat će se otvorenje umjetničke izložbe fotografija Impromptu Marija Delića.Riječ je o izložbi fotografskih slika Marija Delića koje su snimane spontano, bez prethodnih priprema: poziranja, rasvjete, umjetne, izvještačene kompozicije snimljenih i namještene pozicije snimatelja.

 

Mario Delić radio je kao direktor fotografije na brojnim setovima od Hrvatske do Maroka i Sirije, gdje je snimao ključne trenutke unutar filmskih produkcija onostrano predviđenome scenariju filmske radnje. Prisutan je poput nevidljivoga protagonista koji prisvaja iluziju iluzije filmskih ili mizanscena TV-serija. Zapravo, filmskoj dodaje vlastitu fotografsku opsjenu ili odmake od nje – izdvajajući osobni ključni trenutak unutar filmskoga kadra, a češće izvan i između kadrova i scena gdje protagonisti traže filmu usporednu dimenziju psihološkoga bijega između rituala pripremljenih uloga i glume. To je dočarano slobodno, imaginarno i neusiljeno poput jazz-improvizacija osnovne teme.

 

Često sudionici nisu svjesni fotografske leće, a već su apsorbirani okom, slutnjom i namjerom fotografa. Kako je drugosti – snimljenome – potreban ekran sličnosti u kojem se prepoznaje – tako se reakcija sviđanja ili nesviđanja, intenzivnoga uživljavanja ili ravnodušnosti, kamerom zabilježene drugosti odražava u fotografiji i fotografu, akteru te naposljetku promatraču. On se u njoj također možebitno prepoznaje ili ovisno odrazu i djelovanju sugestije, tek naslućuje, nazire. Svaka akcija budi određenu reakciju.

 

 

U fotografskome panoptikumu Maria Delića nastalom u periodu od 17 godina istančano vidimo mnoge scene izvan filma koji je usporedno glazbi glavna tema. Varijacijama na osnovnu temu dočaranu ključnim isječcima unutar imaginarnoga fotografskoga kruga koji fotografovim očištem i neusiljenom namjerom otkriva odabrano izvan filma, vidimo autorove foto-improvizacije na noseće, formalne teme, odnosno na individualnu tipologiju; glumaca, ekipe, redatelja, statista, štoviše njihovih karaktera i fotografski izoštrenih karakteristika vezanih uz proces i osobne rituale, poglede, geste u procesu snimanja.

Fotografija: Galerija SC

 

 

Mario Delić (1971., Zagreb) fotografijom se počinje baviti kasnih osamdesetih. Od tada do današnjih dana izlagao je na više samostalnih i skupnih izložbi, a u Galeriji SC predstavio se 2005. izložbom I212NYC. Unatoč pozivu filmskoga i TV snimatelja vezanoga za pokretne slike, fotografija ostaje intimnim poljem istraživanja svijeta što ga okružuje, a čovjek i njegovo određenje u prostoru stalni su motivi njegovih radova.

 

Direktor je fotografije triju igranih filmova, dvanaest serijala, dvadeset i tri dokumentarna filma te niza inih filmskih i video formi. Za rad na dokumentarnom filmu Calling The Ghosts u produkciji Bowery Productions iz SAD-a dijeli nagradu Emmy (Outstanding Investigative Special) 1998. Za serijal Ana albi dalili – Layla Mourad story 2009. nagrađen je kao direktor fotografije nagradom Best Picture Award od strane EBU (Egyptian Broadcast Union). Aktivan je i kao redatelj glazbenih spotova te autor putopisnih (Croatia Airlines In-Flight Magazin) i proznih tekstova (Zarez).

 

Aktivan je član HFS-a (Udruge hrvatskih filmskih snimatelja), HDFD-a (Hrvatskog društva filmskih djelatnika), HZSU-a (Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika) i DCS-a (Digital Cinema Society).

 

 

Izložbu fotografskih slika Impromptu Marija Delića možete razgledati do 24.veljače  2018. godine u Galeriji SC.

 

 

 

 

Izvor:Galerija SC