U Hrvatskom školskom muzeju otvorena je izložba školskih listova osnovnih i srednjih škola “Lidrano 2018.”

 

U Hrvatskom školskom muzeju otvorena je izložba školskih listova Lidrano  2018. godine. Izložba se dugi niz godina već tradicionalno održava u Školskom muzeju, a ovu 27. smotru Lidrana i novinarskog stvaralaštva pozdravila je gospođa Štefka Batinić, ravnateljica muzeja te je čestitala učenicima i njihovim mentorima na ovogodišnjem stvaralačkom radu te zaključila kako Hrvatski školski muzej čuva oko 4000 učeničkih i školskih listova osnovnih i srednjih škola.

 

 

Fotografija: Hrvatski školski muzej, Zagreb 2018.

 

 

Gospodin Marijan Šimeg iz uredništva Školskih novina pozdravio je upornost i hrabrost učenika i mentora koji ustraju u ovoj hvale vrijednoj izvannastavnoj aktivnosti kojom se njeguje hrvatski jezik i razvija kritičko mišljenje učenika. Izaslanica Gradonačelnika Grada Zagreba gospođa Katarina Milković pohvalila je učenike i mentore koji su svoj entuzijazam i nadahnuće prenijeli u školske listove te otvorila izložbu.

 

 

Fotografija: Hrvatski školski muzej, Zagreb 2018.

 

 

Uz mnogobrojne učenike, nastavnike, profesore, mentore otvorenju su nazočili i gospođa Iva Slavković iz Gradskog ureda za kulturu, gospođa Mirjana Berislavić iz Gradskog ureda za obrazovanje, gospodin Zlatko Stić, ravnatelj Prirodoslovne škole Vladimira Preloga, gospodin Antonio Jurčev, ravnatelj OŠ AG Matoš i mnogi drugi.

 

 

 

 

Na ovogodišnjem Lidranu u novinarskom stvaralaštvu sudjelovale su 22 osnove škole grada Zagreba sa 16 tiskanih i 6 digitalnih izdanja školskih listova te 13 srednjih škola Grada Zagreba sa 12 tiskanih i jednim digitalnim izdanjem. Izložba je otvorena do 13. do 15 veljače 2017. godine.

 

 

Fotografija: Hrvatski školski muzej, Zagreb 2018.

 

 

Hrvatski školski muzej jedini je specijalizirani muzej za područje školstva u Hrvatskoj. Otvoren je davne 1901. godine, a svoj stalni postav otvorio je na Svjetski dan učitelja, 5. listopada 2000. u kojem je izloženo oko 1000 eksponata koji govore o školstvu od druge polovice 19. do početka 20. stoljeća. U sastavu Muzeja nalazi se i Pedagoška knjižnica Davorina Trstenjaka.

 

 

Izvor:Hrvatski školski muzej