Uz ovacije publike završen osmi “GavranFest” u Pragu

 

Kazališni festival GavranFest koji je posvećen našem književniku i dramatičaru Miri Gavranu pokrenut je 2003.godine u Kazalištu Jana Palarika u gradu Trnavi u Slovačkoj. Idejni začetnici, selektori i pokretači Gavranfesta su Emil Nedielka – ravnatelj kazališta Jana Palarika iz Trnave i Michal Babiak kazališni redatelj i sveučilišni profesor iz Bratislave, koji su pokretanjem GavranFesta Miru Gavrana izdvojili kao jedinog živućeg pisca u Europi koji ima kazališni festival njemu posvećen, a koji djeluje kontinuirano izvan njegove domovine.

 

Od 2013. godine GavranFest djeluje u Teatru Ludowy u Krakovu u Poljskoj, a selektori festivala su Jacek Strama, ravnatelj Teatra Ludowy i Anna Wierzchowska Wozniak,dramaturginja Teatra Ludowy.

 

Miro Gavran u društvu supruge Mladene Gavran, Jane Krasne i direktora GavranFesta Nenada Bojića / Fotografija: Udruga Lastavica, Prag 2018.

 

2016.godine GavranFest se preselio u Prag u Češku, te se tamo odvija posljednje tri godine. Organizatori ovogodišnjeg 8.GavranFesta su Udruga Lastavica,Divadlo Studio dva i Divadlo Na Pradle. Selektor i producent Festivala je František Karoch, a direktor  Nenad Bojić.

 

„Presretan sam što GavranFest možemo organizirati treću godinu zaredom u Pragu jer svi znamo što je i tko je Miro Gavran.Toliko sam sretan što sam i Miru uspio kroz ovaj Festival upoznati i mogu reći da je Miro ne samo divan čovjek nego čudo od čovjeka“ rekao je direktor GavranFesta Nenad Bojić.

 

„Jako sam sretan što je uspješno održan i organiziran 8.GavranFest u Pragu. Četiri su zemlje bile tu: Češka, Hrvatska, Slovačka i Njemačka i mogu biti jako zadovoljan da su sve izvedbe odlično prihvaćene od strane publike i da je Festival zadržao međunarodni karakter.Publika je sa radošću prihvatila sve ove predstave“ ističe Miro Gavran.

 

 

Fotografija: Nenad Bojić©Udruga Lastavica, Prag 2018.

 

Ovogodišnji GavranFest započeo je izvedbom Gavranove drame, Ljubavi Georgea Washingtona u produkciji festivala s poznatim češkim glumicama, Janom Janekovom i Luciom Jagercikovom.Potom je organiziran okrugli stol pod nazivom Kako s Gavranom na kome su govorili gosti iz Njemačke, Češke i Hrvatske: Sebastian Seidel, Tihomir Glowatzky, Jakub Zindulka ,Jana Janekova, Miro Gavran, Jaroslav Otčenasek i František Karoch. Moderator je bio Nenad Bojić.

 

Sljedećeg dana uslijedilo je svečano otvorenje 8.GavranFesta uz pozdravne govore veleposlanice Republike Hrvatske u Češkoj Republici njezine ekscelencije Ines Trohe, predstavnice Lastavice Jelene Ćirić i književnika i dramatičara Mire Gavrana. Potom je izvedena drama Lutka (Die Puppe) na njemačkom jeziku u izvedbi kazališta Sensemble iz Augsburga.

 

Predstava “Lutka” / Fotografija: Zorana Vukić©www.cro-kultura.com, Prag 2018.

 

GavranFest je na području srednje Europe nevjerojatan fenomen jer ta vrsta prihvaćanja koju Mirina djela imaju u Slovačkoj i Češkoj je nevjerojatna. Jako me veseli kada s njemačkom, češkom i slovačkom publikom možemo odgledati predstave čije poruke dodiruju srca svih nas i pokazuju nam da imamo isti smisao za humor“ rekla je veleposlanica Republike Hrvatske u Češkoj Republici njezina ekscelencija Ines Troha.

 

„Dramu Lutka sam pročitao prije tri godine i cijelo vrijeme sam razmišljao o njoj. Potom sam počeo čitati članke u novinama o lutkama i njihovim kupcima koji ih kupuju kao svoje seksualne igračke i pomislio sam kako bi to bila zanimljiva tema za publiku u Ausburgu. Premijera je održana prije nekoliko mjeseci i publika je odlično prihvatila tu predstavu i za svaku izvedbu se traži karta više“ rekao je redatelj Sebastian Seidel.

 

Glumci Jakov Gavran i Željko Königsknecht izveli su predstavu “Zaboravi Hollywood” / Fotografija: Zorana Vukić©www.cro-kultura.com, Prag 2018.

 

Teatar Gavran je s komedijom Zaboravi Hollywood započeo program trećeg dana GavranFesta. Uloge su tumačili Jakov Gavran i Željko Königsknecht , a izvedbu su imali u do posljednjeg mjesta popunjenom Divadlu Na Pradle, gdje je potom uslijedila izvedba Gavranove komedije Zabranjeno smijanje u izvedbi Divadla Dialog iz češkog Plzena.

 

 

Predstava “Zabranjeno smijanje” / Fotografija: Zorana Vukić©www.cro-kultura.com, Prag 2018.

 

Na radost najmlađe publike četvrtog dana GavranFesta, ali  i po prvi puta na Festivalu , u Udruzi Lastavica održana je izvedba dječje predstave , odnosno lutkarskog igrokaza Doktor od životinjica u izvedbi Dječje scene Teatra Gavran. Uloge su tumačili Luka Bjelica i Jakov Gavran, koji su se nakon izvedbe zadržali s djecom koji su po prvi puta gledali izvedbu predstave na hrvatskom jeziku.

 

Fotografija: Zorana Vukić©www.cro-kultura.com, Prag 2018.

 

U večernjim satima u Divadlu Studio Dva uslijedila je izvedba komedije Traži se novi suprug , u izvedbi Divadla Gedur iz Bratislave iz Slovačke. Riječ je o komediji koja se izvodi već petnaestu godinu zaredom , a uloge su tumačili redom poznati slovački glumci :Zuzana Tlučkova,Jožo Pročko i Marian Labuda ml. Publika je ovacijama i pljeskom nagradila glumce.

 

„Izvedba predstave Traži se novi suprug pred praškom publikom je bila fantastična, predivna i teatralna.Aplaudirali su nam kao da smo na stadionu. Ovu predstavu igramo petnaest godina i jako ju volimo igrati jer smo i Zuzana i ja glumci koji volimo igrati komedije, a ovaj tekst kao da je napisan za nas. Tema komedije je vječna i primjenjiva svima i fantastično je napisana.

 

Miro Gavran nije samo europski pisac nego pisac za galaksiju i pročitao sam sve njegove tekstove.Odličan je komediograf i ima taj dar od Boga i to je najviše što čovjek može imati. GavranFest je festival na kojem se ljudi smiju , a smijeh liječi “ rekao je slovački glumac Jožo Pročko.

 

 

 

 

Posljednjeg dana GavranFesta održala se izvedba Gavranove hit komedije Sve u muškarcima koja je u svojih petsto izvedbi u posljednjih deset godina postala jedna od najpopularnijih predstava u Pragu i Češkoj. Izvedba je održana u samome srcu Praga, u Divadlu Studio dva , a uloge su tumačili ponajbolji češki glumci : Michal Slany, Filip Blažek i Maroš Kramar. Publika je nakon izvedbe prilazila Gavranu i čestitala mu na održanim predstavama. Prava je rijetkost vidjeti takvu prihvaćenost publike, ali i reakcije na strane tekstove.

 

 

Fotografija: Zorana Vukić©www.cro-kultura.com, Prag 2018.

 

Potom je uslijedio program zatvaranja 8.GavranFesta koji je po reakcijama brojne i zadovoljne publike i organizatora dao naslutiti svoj nastavak. U pet dana koliko je trajao Festival publika se mogla upoznati i družiti s književnikom Mirom Gavranom, ali i vidjeti izvedbe njegovih najpopularnijih predstava u izvedbama kazališta iz Češke, Njemačke, Slovačke i Hrvatske.